NOS Op 3
EPA

Hallen en hallen vol met games, games en games. Dat is Gamescom. En Nederland doet ook mee. Onze grote bijdrage: veel kleine onafhankelijke game-ontwikkelaars.

Niet: met 200 man werken aan een game. Wel: met een paar vrienden of studenten als pure hobby een spel maken dat je zélf graag wil spelen. Dat soort 'indie games' (van independent, onafhankelijk) zijn we in Nederland goed in.

En dat zien we op Gamescom ook. Ergens in een van de veel grote hallen kan je zo´n 40 indie games zien en spelen. Vanuit de hele wereld komt de creme de la creme naar deze Indie Arena toe om hun game te showen. En 6 van die 40 toppers komen uit Nederland.

Overal om me heen staan Nederlanders. We zijn goed vertegenwoordigd.

Roel, een van de jongens achter Action Henk

Zoals Roel van ontwikkelaar Ragesquid. Hun game: Action Henk. Henk heeft een mid-life-crisis en in de game mag je hem daarvan af helpen.

Action Henk: help Henk door zijn mid-life crisis

Jeroen is een van de ontwikkelaars van het spel The Flock. Het is een spel dat je met meerdere mensen tegelijkertijd speelt. Je doel: elkaar laten schrikken.

Zo´n gamebeurs is voor de studenten achter The Flock vooral een manier om mensen kennis te laten maken met hun game. Consumenten, uitgevers, maar ook bijvoorbeeld YouTubers en mensen die games streamen. “Voor hen is onze game leuk. Mensen schrikken, zijn bang. Dat zijn de emoties die streamers van games willen zien.“

The Flock: op een gegeven moment gaat iedereen dood

The Flock heeft ook een andere creatieve twist: het spel gaat op een gegeven moment dood. Zonder te diep te gaan: op een gegeven moment zijn de tegenstanders op, en dan kan niemand het spel meer spelen. Ooit. 

Een typisch voorbeeld van Nederlandse creativiteit.“Nederland is een beetje volwassen aan het worden“, zegt Eline Muijres van Dutch Game Garden, een broedplaats voor jonge game-ontwikkelaars. “We experimenteren met games en zijn creatief – games over rouwverwerking bijvoorbeeld, of verhalende games. Daar is Nederland goed in.”

We experimenteren met games en zijn creatief – games over rouwverwerking bijvoorbeeld, of verhalende games. Daar is Nederland goed in.

Eline Muijres

Neem een eekhoorn en pinball, en je hebt het spel Momonga Pinball Adventures. Een hobbyproject van Derk en zijn vrienden. “Naast ons normale werk doen we dit. Soms zit je met 3 man te werken, soms met 8.   

Momonga Pinball Adventures: eekhoorn + pinball

STER reclame