NOS Op 3
Gamescom

De nieuwste games, 800 uitgevers uit 45 landen, 6000 journalisten en zo'n 350.000 bezoekers. Welkom op Gamescom in Keulen, de grootste gamebeurs van de wereld. 

"Het is een groot spektakel", zegt Horst Sterck, voorzitter van de Dutch Game Association. "Heel Keulen is een grote gamestad, een gekkenhuis. Het lijkt heel erg op een festival, maar dan met games." 

Waar gamebeurs E3 vooral is voor de grote aankondigingen van nieuwe titels, is Gamescom een plek voor de liefhebber. Zie het als een snoepwinkel voor gamers: je kan spellen spelen die nog niet uit zijn, iedereen (behalve Sony dit jaar) geeft een persconferentie met spannende plannen en overal om je heen is het games, games, games.

Voor de business...

Een natte droom voor de gameliefhebber dus. Maar ook voor de game-industrie. "Iedereen die wat betekent in de industrie is op Gamescom", vertelt Horst. "Het is de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat het gewoon een heel belangrijke beurs is geworden. Hier kan je zaken doen." 

Maar ook als niet-gamer is zo'n beurs interessant, vindt Horst. "Een hele generatie is met games opgegroeid. En op Gamescom zie je waarom. Ouders die niet snappen wat hun kind nou zo leuk vindt aan gamen zouden eens moeten komen kijken." 

Wat kunnen we verwachten?

Het grote thema dit jaar op E3: virtual reality. Alle grote namen zijn ermee bezig en dit jaar komt HTC waarschijnlijk als eerste met een bril voor consumenten: de HTC ViveProject Morpheus van Sony en de Oculus Rift komen begin 2016, en ook Microsoft is druk bezig met de HoloLens. En dat is nog lang niet alles; in dit artikel lees je meer over alle virtual-reality-plannen.

Wij gaan voor jou langs op Gamescom. Niet om reviews te schrijven over de nieuwe games - daar zijn we niet voor. Wel om trends als virtual reality voor je uit te zoeken. We duiken de Nederlandse game-industrie in om te kijken waar wij nou echt goed in zijn. En we buurten bij een Nederlandse e-sporter die zich wil kwalificeren voor een groot toernooi in China.

Missen we nog iets? Of wil je iets weten? Stuur een tweetje!

STER reclame