NOS

Hallo perensap, daaag kater

Misschien handig voor mensen die nogal eens te veel drinken: Australische wetenschappers zeggen katers te kunnen voorkomen. Met Koreaans perensap. Dat ontdekten ze per toeval tijdens een onderzoek naar de gezonde eigenschappen van de peren, in het nationale onderzoekscentrum CSIRO.

"Het lijkt erop dat bepaalde stoffen in de peren de alcoholafbraak versnellen. Ook zou het de opname van alcohol in het bloed vertragen", vertelt hoofdonderzoeker Manny Noakes op de blog van CSIRO.

"In het bijzonder was er een minder hoge waarde 'gifstoffen' terug te vinden in het bloed van mensen die perensap hadden gedronken. En die gifstoffen zorgen voor katersymptomen "

Helpt perensap je van je kater af?

Hoe werd dat getest?

Mensen die 220 mililiter Koreaans perensap dronken voordat ze aan de alcohol gingen, hadden minder last van katersymptomen dan mensen die een placebodrankje kregen. "Mensen die van tevoren sap hadden gedronken hadden vooral minder concentratieproblemen."

Natuurlijk vragen we ons ook af: helpt het drinken van perensap ook ná een avond doorhalen? "Nee", reageert professor Noakes. "Het positieve effect is alleen aangetoond bij mensen die perensap dronken voordat ze aan de alcohol gingen. Er is geen bewijs dat je perensap kan drinken na een avond drinken en zo je kater voorkomt."

ANP
Peren

Voordat je van de slijter naar de groenteboer rent...

Het onderzoek gaat alleen nog over de werking van sap van de Koreaanse peer. Deze peer heeft een andere samenstelling dan onze 'westerse' peer. "We moeten verder onderzoek doen om te kijken of het sap van de westerse peer ook zorgt voor vermindering van de katersymptonen", zegt de Australische professor.

Tot nu toe hebben ze alleen het effect van perensap onderzocht. Verder onderzoek moet uitwijzen of de resultaten ook worden bereikt als mensen een aantal hele peren eten voordat ze gaan drinken.

Deel artikel: