NOS Op 3
NOS

"Ik zie eigenlijk een groot gat in een rij met huizen", zegt verslaggever Onno Beukers die in Alphen aan den Rijn is, waar een bouwkraan met een wegdeel van de Julianabrug is omgevallen. 

Vanmiddag rond 16.00 uur viel de brug van het platform af, bovenop een rij gebouwen, vier huizen en twee winkels. Op social media verschenen al snel meerdere filmpjes van het ongeluk.

Kraan valt op huizen

"Helemaal op de rand staan de wielen van de kraan, die is helemaal omgeslagen. Er is nu een brandweerkraan bijgekomen, in de straat. Die staat er nu om een van die kranen te ondersteunen. Uiteindelijk moet die een stukje omhoog, zodat reddingsteams met honden het pand in kunnen om te zoeken of er nog mensen liggen."

De brandweer gaat ervan uit dat er nog mensen in de winkel waren, dat hebben ooggetuigen gezegd.

"De gebouwen zijn echt compleet platgedrukt", zegt Onno.

Reddingswerkers en honden

De reddingswerkers van het Urban Search And Rescue Team zijn met vijf honden in Alphen aan den Rijn. Die waren eerder dit jaar onder meer actief in Nepal om overlevenden van de aardbeving te zoeken. Het team wordt in Nederland niet zo veel ingezet, meer in het buitenland.

Onno sprak net met iemand van USAR. Die vertelde dat ze een soort route hebben gemaakt om bij de kraan te komen. "Dat wordt waarschijnlijk via de voorkant en achterkant, en mogelijk vinden ze een opening via andere huizen, om zo in de panden te kunnen kijken." 

Het is aannemelijk dat er nog mensen in de panden zijn, vertelde een ooggetuige. "We hoorden een geluid dat we niet vertrouwden, en riepen dat iedereen naar buiten moest komen. Later bleek dat nog zeker één persoon onder het puin ligt. En boven zit de hond in de bench, maar die horen we nog wel. "

"Ik wilde net mijn boot aanleggen en toen keken we naar de Julianabrug die op dat moment in de takels hing", vertelt iemand die de bouwkraan zag vallen. "We zien in een keer het brugdek over rechts wegschuiven, die valt uit de takels en op hetzelfde moment valt de kraan erachteraan."

Er zouden twintig gewonden gevallen zijn. Hoe ze eraan toe zijn, is niet bekend. Gewonden worden naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht.

Zo ligt de kraan er bij:

Bouwkraan omgevallen
Ooggetuige loopt door het puin

Medewerkers van het Rode Kruis ondersteunen de ambulancediensten, als die het niet alleen aankunnen. "We behandelen lichtgewonden, leggen infusen aan"zegt een woordvoerder.

Ik ben veilig

Het Rode Kruis heeft ook de website Ik ben veilig actief gemaakt, een website waar je aan familie of vrienden kan laten weten dat het goed met je gaat. "Meld je aan, het is superbelangrijk", zegt het Rode Kruis.

Over het aantal slachtoffers is nu nog onduidelijkheid. Er is één gewonde naar het ziekenhuis gebracht.

STER reclame