NOS Op 3
NOS

Een zwart shirt met een grote regenboog erop. Hierin speelt het eerste elftal van de Spaanse Primera División-club Rayo Vallecano de uitwedstrijden komend seizoen. Vanaf 22 augustus is de club weer actief in de hoogste Spaanse competitie.

Elke kleur in de regenboog op het shirt vertegenwoordigt een hulporganisatie. Zo staat de rode kleur voor de strijd tegen aids en paars voor een organisatie die zich inzet tegen huiselijk geweld. De totale regenboog staat voor de strijd tegen de discriminatie van homoseksuelen.

NOS

Het shirt lijkt misschien wat gewoontjes, maar staat in dit geval dus voor veel meer, zeggen spelers en trainers. Onze correspondent Jessica ging langs om te vragen waarom de club - ook buiten het veld - zo wil scoren voor het goede doel.

Rayo Vallecano toont het sociale gezicht

Arbeiders

Het nieuwe shirt is een manier om de solidariteit van de club te uiten, vertelt directeur Luis Yañez. Het stadion van Rayo Vallecano staat namelijk middenin de wijk Vallecas: een eenvoudige arbeiderswijk van Madrid, waar veel problemen zijn. De werkloosheid is er nu door de crisis nog eens extra hoog.

Maar in Vallecas lag de levensstandaard altijd al lager en veel mensen hebben het moeilijk. “Onze club ziet die problemen en probeert er iets aan te doen en mensen te helpen”, zegt Yañez.

Zijn er homo's in de kleedkamer?

Toch blijft een team dat met een regenboog tegen homohaat op de borst speelt opvallend in de conservatieve en doorgaans vrij homofobe voetbalwereld. Aanvoerder Roberto Trashorras weet zich dan ook niet echt raad met de vraag of er ook homo's in zijn team spelen. Hij lacht en wil zich er liever niet over uitlaten.

"Homoseksualiteit werd tot voor kort niet eens geaccepteerd in de maatschappij", zegt hij. Het is duidelijk dat dat moet veranderen. “Het moet normaal worden en hopelijk helpt dit shirt daarbij.”

De afgelopen maanden kwam de club al geregeld in het nieuws, vanwege een 85-jarige vrouw die uit haar huis werd gezet. Er werd geld ingezameld om haar schulden te betalen. En de trainer van El Rayo, Paco Jemez, betaalt nu de huur van haar nieuwe flat. Hij legt uit waarom.

De trainer van Vallecano betaalt de huur

"Iemand moest haar helpen. Als de regering het niet doet en de instanties het achterwege laten, moeten wij het maar doen." De trainer vindt dat voetbalclubs zich vaker sociaal betrokken moeten tonen. “Er gaat zoveel geld in om, we halen zo makkelijk de media, dat moet je gebruiken en inzetten om mensen te helpen”, vindt hij.

En de fans?

Langs de zijlijn zijn er alleen maar positieve geluiden over het shirt. De supporters zijn trots op hun club. En de spelers ook. Natuurlijk zou aanvoerder Roberto graag gebeld worden door Real Madrid. “Maar die bellen toch niet”, zegt hij realistisch. Bovendien vindt hij het al mooi genoeg om voor El Rayo uit te komen, in het nieuwe shirt. “We zullen het met trots dragen.”

STER reclame