Wikimedia

Buitenlanders festi-vallen voor Nederlandse feestjes

Even op en neer vliegen naar Nederland voor een leuk festivalletje? Dat lijkt steeds gewoner te worden. We belden een aantal grote festivals, en zij zien dat veel buitenlanders de Nederlandse festivals weten te vinden. Soms komt zelfs 1 op de 3 bezoekers niet uit Nederland.

Vooral populair: technofestivals. Maar ook Milkshake in Amsterdam, een festival 'for boys who love girls who love girls who love boys who love boys', trekt bezoekers uit dertig verschillende landen. We spraken met feestgangers uit Australië, Frankrijk en Malta die speciaal voor het festival naar Nederland kwamen.

Toeristen op Nederlandse festivals

Amsterdam Marketing is blij dat er zoveel toeristen naar onze festivals komen. Concrete cijfers zijn er niet, maar volgens hen is er zeker een stijging in festivaltoeristen.

Amsterdam promoot de festivals ook actief in het buitenland, onder andere door reclamespotjes in Groot-Brittannië en België.

Reclame voor Nederlandse festivals

Bang voor overlast door feestende toeristen is Amsterdam Marketing niet, zegt directeur Frans van der Avert. "Het is wel een grote uitdaging om het allemaal een beetje in balans te houden. We proberen de festivals te spreiden. Meer festivals voor en na de zomer en het liefst ook buiten het centrum."

Het is mijn eerste Nederlandse festival, ik ben een maagd.

Gavin uit Malta

De festivaltoeristen die we spraken zeggen vooral te komen voor de 'open cultuur' in Nederland: alles kan en mag. Maar Jellinek waarschuwt: als je hier komt feesten en drugs wil gebruiken, weet dan wel wat je neemt. Nederlandse drugs kunnen veel sterker zijn dan wat toeristen thuis gewend zijn. Op de meeste festivals wordt dan ook in het Engels voorlichting gegeven door Unity.

NOS
Unity deelt flyers uit met informatie in het Engels, speciaal voor buitenlandse toeristen

"Het is mijn eerste Nederlandse festival, ik ben een maagd wat dat betreft", zegt Gavin uit Malta als hij voor de poorten van Milkshake staat. Maar hij weet zeker dat hij nog eens terug gaat komen. "Ik hoor zoveel goede verhalen over de festivals in Nederland. Het is zeker het geld waard om op en neer te vliegen."

Deel artikel: