Flickr / Matt Druin / CC BY-NC-ND 2.0

Las Vegas wil weer 'wedding capital of the world' worden

Wat hebben Elvis Presley, Richard Gere, Rafael van der Vaart, Bruce Willis, en Jokertje gemeen? Ze trouwden allemaal in Las Vegas. En zij waren niet de enigen, ooit was het de plek waar één op de twintig bruiloften in de Verenigde Staten werd gehouden. Die tijden zijn voorbij.

De afgelopen 10 jaar waren er 37% minder bruiloften in Las Vegas: in 2004 deelde de wedding capital of the world nog 127.000 trouwcertificaten uit, vorig jaar waren dat er slechts 80.000.

En dat scheelt zo'n miljard dollar aan inkomsten, zegt CBS news. De Amerikaanse nieuwszender ging naar Vegas om te zien hoe de wedding chapels erbij liggen.

Veel chapels zijn inmiddels gesloten, of vervallen. Behalve dan de Graceland Chapel, waar een Elvis-imitator de boel swingend houdt: hij trouwt nog zo'n 130 koppels per week. Dat lijkt de uitzondering; volgens CBS is het in de meeste wedding chapels op dit moment stil.

Niemand weet precies waarom er minder getrouwd wordt. Aan de crisis ligt het niet, want ook daarvoor daalde het aantal huwelijken al.

Maar Las Vegas laat het er niet bij zitten. 'What happens in Vegas, stays in Vegas' wordt opzij gezet en iedereen moet weten wat er allemaal kan.

"In al de jaren dat ik hier werk, heeft Vegas nog nooit bruiloften gepromoot", zegt de directeur van één van de chapels. "De slogan 'what happens in here, stays here' heeft er juist voor gezorgd dat mensen die willen trouwen niet naar Vegas toekomen", zegt hij.

Die extra promotie moet wel ergens van betaald worden. Daarom kost het je nu 77 dollar om in Las Vegas te trouwen, 14 dollar meer dan eerst.

Hoopvolle toekomst

Er is ook goed nieuws voor Vegas: het gelegaliseerde homohuwelijk. Daardoor kruipt de stad langzaam weer uit het huwelijksdal, want er zijn volgens TravelWeekly al meer mensen getrouwd dan vorig jaar. "Zij maken nu het verschil", vertelt Lynn Goya van de gemeente.

Ook willen ze een nieuwe markt aanboren: mensen die opnieuw 'ja' zeggen tegen elkaar. Volgens de directeur van Vegas Weddings, Ann Parsons, is driekwart van de mensen die Las Vegas bezoeken al getrouwd: "Wij willen die romantische plaats worden waar je opnieuw kan trouwen", vertelt ze aan de Chicago Tribune.

Deel artikel: