NOSop3

'Heel erg moeilijk om alles af te moeten blazen'

Bas van Dijck

Je hebt maandenlang met hart en ziel aan een festival gewerkt. De bands zijn geboekt, de kaarten verkocht en het terrein ligt er helemaal klaar voor. En dan blijkt er net op jouw grote dag een fikse zomerstorm te zijn.

Dit overkwam vandaag meerdere festivalorganisatoren. Zij zagen hun evenement letterlijk en figuurlijk in het water vallen en moesten hun bezoekers melden dat het hele feest niet doorging vanwege het noodweer. We vroegen twee organisatoren hoe zij zich nu voelen. 

Het dak van het hoofdpodium was opengescheurd en weggewaaid WeitjeRock

WeitjeRock: 'Stukken zeil vlogen in het rond'

Emotioneel gezien is dat zwaar, zegt Sebastiaan Groosman. Hij organiseert het muziek- en kleinkunstfestival WeitjeRock in Zeeland, maar kon vandaag niets anders dan schuilen voor de regen onder de grote partytent.

"Je bent er zo lang mee bezig, en dit was hét moment dat alles samen zou komen. Alles stond klaar, het was alleen nog wachten op de artiesten en het publiek", vertelt Sebastiaan. "Om dan op de laatste dag af te moeten gelasten, is heel moeilijk."

De organisatie van WeitjeRock is zeer teleurgesteld en verdrietig dat na het harde werk van het afgelopen jaar en de keiharde werkzaamheden op de weide de afgelopen dagen het tot deze beslissing is moeten komen. Wij hopen dat iedereen begrip kan opbrengen voor de keiharde maar noodzakelijke ingreep.

De organisatie van WeitjeRock op Facebook

Helemaal balen is dat er nu eigenlijk alleen nog maar opgeruimd kan worden, om de schade te beperken. "Zo'n 120 vrijwilligers hadden zich opgegeven en veel zijn er alsnog gekomen om te helpen", zegt Sebastiaan. "Alles wat wind vangt hebben we neergehaald. Stukken zeil vlogen in het rond."

Een jaar lang aan voorbereidingen, een jaar lang aan kosten. Vanwege het weer kwamen er op het laatste moment nog allerlei extra kosten bij, juist om ervoor te zorgen dat het festival wél door kon gaan.

"We hadden extra tenten ingezet", vertelt Sebastiaan. "En een groot videoscherm, dat kon functioneren als SOS-systeem, zodat we het publiek konden waarschuwen als er ineens onweer aankwam." Maar ja, nu het festival niet doorging, is er ook geen opbrengst. 

Ook dat is iets waar Sebastiaan de komende dagen mee bezig is. "We zijn verzekerd, maar pas achteraf kan worden gekeken hoeveel we terug krijgen. Pas als het windkracht 8 is geweest, krijgen we een groot deel terug. Dus ik hoop dat het vandaag die windkracht was." 

Onderaan: WeitjeRock, daarboven: Puur Festival Google Maps

Puur Festival afgelast: 'Het ging allemaal zo snel'

Gisteren besloten ze nog het festival later te laten beginnen, in de hoop dat het weer zou meevallen. Maar uiteindelijk werd ook Puur Festival bij Voorschoten afgelast vanwege de veiligheid. "Ik ben net zelf het terrein afgevlucht, overal vallen bomen. Dit kon zo niet, de veiligheid van bezoekers staat op nummer een", zegt organisator Bas van Dijck.

Je besluit het festival af te gelasten, en dan? "Ik weet het niet meer. Het ging allemaal zo snel," zegt Bas. In elk geval veel regelen: "Posten op sociale media om het publiek te informeren, dan bellen, bellen, bellen. Iedereen moest worden afgebeld." 

Helaas mocht het niet baten. Het is de eerste zomerstorm in 5 jaar en precies op de dag waar wij allen zo ontzettend naartoe leefden. Maanden inspanning, werk en voorbereiding verandert in een dag van ellende en teleurstelling.

Op de website Puur Festival

"Ik besef het allemaal nog niet echt", vertelt Bas. "Drie weken geleden zeiden we nog gekscherend 'wanneer gaat er iets fout?'. Alles liep zó goed." 

Toen kwamen de eerste weerswaarschuwingen. "Eerst geloofden we het niet", zegt Bas. "We maakten grapjes over dat Nederlandse weersvoorspellingen toch nooit kloppen." Vanochtend had Bas dan ook nog goede hoop: "Ik werd wakker met een strakblauwe lucht en was het windstil. Toen dacht ik nog: het komt wel goed."

Dat bleek dus niet zo te zijn. Een echte festivalsfeer zat er vandaag toch al niet in, vindt Bas: "Bij een festival denk je aan zonneschijn, koude biertjes en een korte broek. Niet dat je moet uitkijken voor vallende bomen." Of de bezoekers hun geld kunnen terugkrijgen, is nog onduidelijk.

1/5Terrein Puur Festival Bas van Dijck
2/5Terrein Puur Festival Bas van Dijck
3/5Terrein Puur Festival Bas van Dijck
4/5Terrein Puur Festival Bas van Dijck
5/5Terrein Puur Festival Bas van Dijck

Fans van het festival leefden gelukkig mee de organisatie. "Gisteren besloten we het festival twee uur te verschuiven. Dan is er altijd wel iemand die daarover zeurt, maar over het algemeen begreep iedereen het goed", zegt Bas. 

Dat was ook te zien aan de interesse voor de afterparty, die gewoon doorgaat. "Het afgelopen uur hebben we al 400 extra kaarten verkocht", vertelt Bas. "Het zal een vreemde avond worden, maar wel een bijzondere. We gaan er alsnog een dik feest van maken."