NOS Op 3
Flickr Creative Commons / artubr

Net zoals wielrenners topsporters zijn, zijn professionele gamers dat de laatste jaren ook geworden. In de toernooien die ze spelen gaan mil-joe-nen euro's om. Dat betekent dat de drang om te winnen groot is. Heel groot.

En hoe vergroot je de kans om te winnen (cc Lance Armstrong)? Juist: door doping te gebruiken. Nadat de bekende gamer Kory Friesen in een interview had bekend dat zijn team adderall - een soort ritalin - slikt tijdens wedstrijden, heeft de Electronic Sports League (ESL) besloten dopingcontroles in te voeren.

"De ESL is ontzettend laat met deze controles", zegt Joost Roset van de Nederlandse E-Sportbond. "Zij zijn een commerciële partij, wij organiseren met andere e-sportbonden de EK's en WK's. Daar wordt al sinds 2013 gecontroleerd op dopinggebruik bij toernooien. Maar juist bij de commerciële ESL-toernooien loopt het prijzengeld vaak hoog op."

StarCraft YouTube

Meer geld

In de e-sport gaat steeds meer geld om; de verwachting is dat de sport dit jaar meer dan 250 miljoen dollar omzet, schrijft The New York Times. Over de hele wereld zijn er naar schatting meer dan 113 miljoen e-sportfans, die verschillende teams en individuele sporters aanmoedigen.

Dat er meer doping wordt gebruikt, komt volgens Joost Roset van de Nederlandse E-Sportbond doordat er steeds meer op het spel staat. En dat ligt vooral aan het prijzengeld. "Voor grote toernooien komt het makkelijk uit tussen de 100.000 en 200.000 dollar", vertelt Roset.  

"Als je door die drugs net 1 procent beter gaat spelen, en je zo dus meer kans maakt op de winst, dan is de keuze snel gemaakt", zegt de Nederlandse gamer Koen Schobbers. Hij denkt dat het ook met de verwachtingen te maken kan hebben.

"Er is veel druk van sponsoren en teams op de spelers", zegt Koen. "Als je niet goed presteert, word je misschien ontslagen. Ook wil je goed presteren voor je fans, die alles zien en volgen. Het kan zijn dat ze daarom geneigd zijn om doping te gebruiken om zo de performance op te krikken."

De finale van League of Legends Flickr Creative Commons / artubr

Schobbers is blij met de nieuwe anti-dopingmaatregelen. "Ik vind het zelf vrij zwak als spelers zichzelf een boost willen geven. Je weet ook niet meer wie echt goed is en wie doping gebruikt. Misschien bereik je hetzelfde met wat training of ben je gewoon niet goed genoeg. Dat is dan gewoon jammer, maar helaas."

Zelf heeft Schobbers zijn eigen manieren om scherp te blijven. "Ik koop een tros bananen als ik op een evenement ben. Die worden snel opgenomen en geven veel energie."

Gg wp.

STER reclame