Wikimedia

Griekse btw omhoog: wordt je Griekse vakantie duurder?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Vanaf vandaag gaat de Griekse btw omhoog in ruil voor meer steun van de geldschieters. Maar wees gerust: dit jaar merk je daar nog weinig van op je zonvakantie naar de Griekse eilanden. Tenzij je natuurlijk boodschappen doet, condooms koopt of bijvoorbeeld een taxi pakt.

De btw in Griekenland op levensmiddelen gaat van 13 naar 23 procent. De prijzen kunnen dus flink gaan stijgen, maar geldt dat dan bijvoorbeeld ook voor je all-inclusive?

Nee, zeggen de Nederlandse touroperators. "Alle contracten met hotels daar zijn al afgesloten", zegt een woordvoerder van touroperator TUI. "Dus deze zomer verandert er niks aan de prijzen. Als je daar bent en dingen die in je pakket zitten worden opeens duurder, laat ons dat vooral weten."

En de restaurants dan?

Let wel, alles wat in je pakket zit blijft hetzelfde. Maar als je gewoon uit eten gaat, of op eigen houtje een hotel hebt geboekt, dan kan dat best duurder worden dan een maand geleden. Vers vlees en melkproducten hebben een btw-tarief van 13 procent, al het andere voedsel gaat naar 23.

"Heel veel producten worden duurder", zegt onze Griekenland-correspondent Conny Keessen. "Mensen die bijvoorbeeld een appartementje huren en zelf koken, die gaan dat wel merken. En de taxi van het vliegveld naar Athene is nu 35 euro, maar dat wordt 38 euro."

Toch zal het voor de toeristen wel meevallen, denkt Conny. "Maar voor de Grieken is het behoorlijk heftig. Allerlei basisproducten worden duurder. Ik heb hier een Griekse krant met drie pagina's aan dingen die duurder worden: suiker, eieren, koffie, thee, rijst - echt de basis."

De taxi van het vliegveld naar Athene is nu 35 euro, maar dat wordt 38 euro.

Conny Keessen

Eilandhoppen: btw van hoog naar laag

Op de eilanden zit het nog net even anders. Die zijn verdeeld in vier categorieën. De rijkste eilanden (zoals Kreta) houden hun nu al hoge btw. De populaire eilanden in de Egeïsche Zee (Lesbos en Kos bijvoorbeeld) verliezen hun korting op de btw vanaf 1 oktober - daar heb je deze zomer dus nog geen last van. De minder ontwikkelde Egeïsche eilanden houden die korting tot juni volgend jaar, en meest afgelegen eilanden houden de korting.

Kortom: dit jaar zit je nog wel goed, zeker als je all-inlcusives of reispakketten koopt. Maar volgend jaar zou het goed kunnen dat de prijzen wat omhoog gaan, al zeggen de touroperators daar natuurlijk nog niks over.

Deel artikel: