Zo makkelijk kwamen we bij de NOS aan xtc

Nergens slikken zoveel inwoners een pilletje als in Nederland: ruim een kwart miljoen Nederlanders gebruikte het afgelopen jaar xtc, zeggen het CBS en het Trimbos Instituut. Het xtc-gebruik in andere landen ligt gemiddeld vijf keer zo laag.

Flink populair dus - en je kan er vrij simpel aan komen, ook al is het illegaal. Vrijwel iedereen kent wel iemand die iemand kent die aan de pillen kan komen. We namen de proef op de som: hoe lang duurt het voor je xtc in je hand hebt?

Hoe snel kan je aan een pilletje komen?

Tja, niet afgeleverd op ons bureau dus. Maar da's ook niet zo gek, want dealers zijn al lang geen ongure types meer die je in een rokerig achterkamertje ontvangen. Het zijn je vrienden of vrienden of kennissen van vrienden en die hebben doorgaans gewoon een baan.

Die hadden in ieder geval geen tijd - of zin - om xtc bij de NOS op 3-redactie af te leveren, maar we konden het wel komen halen. Binnen een kwartier.

Festivals

Vooral hoogopgeleiden gebruiken trouwens xtc, en iets meer mannen dan vrouwen. Waarom is deze drug zo gewild? "Er zijn heel veel labs in ons land", zegt het Trimbos Instituut. "Dus daardoor zou het meer beschikbaar kunnen zijn." En we hebben een flinke festivalcultuur in Nederland. "Daar wordt meer gebruikt dan op andere plekken en er komen steeds meer festivals."

Tussen de 20 en 30 jaar wordt het meest geslikt en bij de tieners valt het eigenlijk wel mee, zie je in deze cijfers uit het onderzoek (afgeronde aantallen uit de steekproef, meldt het CBS):

Wie slikt xtc?

De onderzoekers keken ook naar andere drugs. Naast xtc is speed populair, ook dat wordt in Nederland meer gebruikt dan in elk ander land van de Europese Unie. Maar zonder wiet kunnen we niet, dat staat nog steeds op nummer 1.

Deel artikel: