Opmerkelijk veel jongeren brengen vals geld in omloop

Voor een prikkie wat vals geld kopen en dat vervolgens inwisselen op plekken als een ijssalon, de markt of het tankstation. Volgens de politie zijn het de laatste tijd opmerkelijk vaak jongeren die dat doen.

"Het valt op dat we de afgelopen weken heel wat jongeren hebben aangehouden, meer dan normaal", zegt Simen Klok, woordvoerder van politie Oost-Nederland. "Op een of andere manier weten de valsemunters de jongeren goed te vinden", vult Ed Kraszewski van de landelijke woordvoering aan.

Het verhaal van Frank, eigenaar van ijssalon Friûl in Doetinchem

"We hebben nu wel maatregelen genomen. We hebben detectie-apparatuur en een stift om te kijken of geld echt is of niet." Onze verslaggever ging met z´n telefoon langs:

Vals geld in de ijssalon

De politie hield de afgelopen tijd tieners en twintigers aan in onder meer Elst, Drachten, Heerenveen, Doetinchem en Zetten. In Amersfoort en omgeving zijn twee weken geleden nog negen jongeren aangehouden. Een deel van hen handelde in het geld en een ander deel gaf het geld uit.

Waar dat geld vandaan komt, is nog niet duidelijk. "We hebben geen geldpers in beslag genomen", licht Klok toe. "De bron van het valse geld hebben we dus nog niet." Of de zaken met elkaar in verband staan, is volgens de politie ook nog niet duidelijk.

Kleine pakkans

Het aantal valse biljetten is het afgelopen jaren flink toegenomen. Het kan dan ook een leuke bijverdienste zijn: je koopt voor een zacht prijsje wat briefgeld en geeft dat vervolgens uit aan een klein bedrag, zoals een ijsje. Het geld dat je terugkrijgt, kan je dan zonder problemen uitgeven.

"De kans dat je gepakt wordt, is heel klein", zei misdaadjournalist Mick van Wely eerder tegen het radioprogramma De Nieuws BV. "De straffen zijn ook heel laag en de winstpercentages hoog."

Het is daarbij vrij simpel om aan vals geld te komen. "Het wordt bijvoorbeeld op sites aangeboden waar je ook illegaal vuurwerk kan krijgen, maar ik heb het ook op Marktplaats gezien", vertelde Van Wely. "Soms staat er zelfs een telefoonnummer bij."

Volgens Wely koop je voor 10 tot 15 euro een briefje van 50 euro. "Als je tien schoenendozen vol koopt, zal je wat minder betalen."

Professioneler

De valsemunters zelf zijn volgens Wely niet meer alleen professionele bendes, maar ook huis-tuin-en-keukenknutselaars. Zij worden steeds professioneler en kopen hun spullen via tor-websites, waar je anoniem spullen kan aanschaffen. "Je kan daar goede apparatuur, papier en zelfs vellen met hologrammen kopen", aldus Wely.

Met vals geld betalen is natuurlijk strafbaar. De kans dat je door valsemunters wordt opgelicht is daarbij ook nog eens heel groot: "Er zijn heel veel mensen die rotzooi krijgen, of helemaal niks", zegt Wely. "En er is niet echt een brancheorganisatie waar je je kan beklagen."

De Nederlandsche Bank heeft overigens een app waarmee je biljetten op echtheid kan checken:

Deel artikel: