NOSop3

Dé boodschap voor jonge mannen: check je ballen

Wikimedia

Ivan Basso is afgestapt in de Tour nadat teelbalkanker bij hem werd geconstateerd. Het gaat om de meest voorkomende kankersoort onder jonge mannen en je kunt niets doen om het te voorkomen - hoe gezond je ook leeft.

Het aantal mensen met zaadbalkanker is in Nederland de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. In 1989 waren het nog ongeveer 340 mannen, inmiddels staat de teller op zo'n 750 jaarlijkse gevallen. Er is geen directe oorzaak voor de stijging te noemen, zegt Gerrit-Jan Steenbergen van Stichting Zaadbalkanker. "Het heeft er alle schijn van dat het in je DNA-structuur zit."

Wat dat betreft boffen de Chinezen en Afrikanen. "Blanken hebben het meer dan andere type bevolking. Als je Chinees of Afrikaans bent, dan krijg je het niet."

Geen bijbalgebabbel aan keukentafel

Met zijn stichting probeert Steenbergen het taboe rondom teelbalkanker te doorbreken. Geen makkelijke opgave, zegt Steenbergen. "Mannen praten niet graag over het checken van hun ballen, terwijl vrouwen wat betreft het controleren van de borsten er eenvoudig aan de keukentafel over praten."

Een typisch gevalletje van iemand die er te lang mee heeft rondgelopen.

Gerrit-Jan Steenbergen

Ook zijn vrouwen onderling meer geneigd elkaar te adviseren over het controleren. Steenbergen: "Ik moet de eerste vader nog tegenkomen die zegt: 'Zoon, check je ballen af en toe.' Er zit schaamte."

Enorme bobbel in zwembroek

Steenbergen kent genoeg schrijnende gevallen. Een moeder bijvoorbeeld, die haar zoon in zijn zwembroek op het strand spotte. Hij had een enorme bobbel in zijn broek en dat kwam niet door aantrekkelijke vrouwen in bikini. "Die knobbel was zó gegroeid, dat hij met spoed naar het ziekenhuis is gestuurd. Hij overleefde, maar wel een typisch gevalletje van iemand die er te lang mee heeft rondgelopen."

Maar of er nu schaamte zit of niet: het belangrijkste is dat je zélf onderzoek doet onder de douche. En dat gaat zo:

Zo moet je je ballen controleren

Ook niet onbelangrijk trouwens: als je eenmaal gediagnosticeerd bent met zaadbalkanker, vergeet dan niet je sperma in te laten vriezen. Aan die stap wordt te vaak voorbijgegaan, stelt Steenbergen. "En dat is zonde. Een man bij wie beide ballen weg zijn gehaald, heeft uiteindelijk toch nog kinderen gekregen door middel van een Ivf-behandeling. Vries áltijd je zaad in."