NOS Op 3
Gemeente Rotterdam

Lekker lallen, schreeuwen en lachen met je vrienden als je de kroeg uit komt. Een topavond voor jou, maar een doorn in het oog van omwonenden van het uitgaansgebied. In Rotterdam hebben ze flink last van die spanningen tussen uitgaanspubliek en bewoners. Daarom pakt de gemeente het probleem aan met straatacteurs.

Hoe dan?

Nachtvlinders010 heten ze. Een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, Koninklijke Horeca Nederland en verschillende Rotterdamse theatergroepen. De acteurs moeten het uitgaanspubliek op een ludieke manier bewust maken van hun gedrag om vooral de geluidsoverlast van mensen op terrassen en in de straten te verminderen. 

“Handhaven met een glimlach”, noemt wethouder Binnenstad Adriaan Visser het.

Les Pierrots de la Nuit 

Maar werkt zo’n softe aanpak wel? Dat valt te betwijfelen. De Rotterdammers hebben het idee afgekeken van ‘Les Pierrots de la Nuit’ uit Parijs, die al 3.5 jaar actief zijn. Volgens onze correspondent Ron Linker zijn de meningen over de Franse nachtelijke clowns verdeeld.

"Aan de ene kant is er veel lof voor de Pierrots", zegt hij. "Zo kregen ze in december nog een belangrijke prijs van de Nationale Raad voor het Kabaal, vanwege hun werk ter preventie van geluidsoverlast. Aan de andere kant hoor je ook wel kritiek: de komst van clowns en artiesten zou de cafébezoekers alleen maar méér opruien."

De komst van clowns en artiesten zou de cafébezoekers alleen maar méér opruien.

Ron Linker - NOS-correspondent Frankrijk
Les Pierrots de la Nuit in Parijs NOS

Politie

Niet alle horecabezoekers zijn even vriendelijk wanneer ze worden aangesproken op hun gedrag, maar volgens de politie in Rotterdam lopen de acteurs geen gevaar. ”Het gebied waar de acteurs werken ligt vlak achter ons politiebureau. Als het uit de hand loopt zijn we er heel snel. De echte handhaving doen wij.” 

Op Stadhuisplein hoef je dit niet te doen, daar is gewoon politie nodig.

Ondernemer Rober Willems

De politie heeft wel gesprekken gehad met de Nachtvlinders, maar er is niet specifiek afgesproken hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties. “Het is nog een proef. Als het project definitief wordt zal er een nauwere samenwerking met de acteurs komen.” 

We keken gisteravond even hoe de acteurs het doen:

Rotterdamse straatacteurs overlast

De Nachtvlinders lopen als experiment vijf weekenden rond op de MeentPannekoekstraat en de Nieuwemarkt, uitgaansgebieden waar het de afgelopen jaren veel drukker is geworden.

Er is bewust gekozen voor die plekken zegt ondernemer Rober Willems namens Koninklijke Horeca Nederland: “Op Stadhuisplein hoef je dit niet te doen, daar is gewoon politie nodig.”

STER reclame