Gesloten metrostation

Een ochtendspits 'from hell' in Londen

Elke dag stappen 4 miljoen mensen in de metro van Londen. Maar nu even niet. Want het metropersoneel staakt, dus moeten al die mensen op een andere manier naar hun werk.

Bijvoorbeeld met de fiets, de bus of de trein. Maar daar past lang niet iedereen in en fietsen in Londen is ook niet altijd even soepel. Dus zit er voor de Britten niks anders dan diep ademhalen en zich door de spits heen te slaan.

Vanaf september moeten de metro's in Londen ook 's nachts gaan rijden. En daar willen de machinisten meer geld voor. Klinkt logisch, maar volgens onze correspondent Tim de Wit vinden de Londenaren dat nou niet per se nodig.

Het is een rare stilte hier bij metrostation King's Cross.

Tim de Wit

"Het metropersoneel verdient hier in Engeland meer dan leraren, politieagenten of brandweermannen", zegt hij. "De meeste mensen vinden dan ook dat ze niet moeten zeuren."

"Het is een rare stilte hier bij metrostation King's Cross", zegt De Wit. "Het zal daarom op de wegen veel drukker worden vandaag. Er zijn extra bussen en taxi's ingezet, maar dat helpt nauwelijks. En de fiets is ook lang niet altijd een optie, daar is Londen veel te groot voor. Veel mensen zullen vandaag thuis moeten werken."

Correspondent Tim de Wit bij King's Cross

Net als de Nederlandse Frederique. Ze doet onderzoek in een ziekenhuis in Zuid-Londen en werkt vandaag uit huis. “Mijn baas vond dat prima.” Haar vriend heeft een andere oplossing en rent vandaag de 5 kilometer naar zijn werk. Z'n pak in zijn rugtas en even douchen na aankomst. “Wij hebben mazzel want wij wonen niet zo ver van ons werk. Hardlopen gaat dus nog wel. Maar andere mensen moeten vaak heel ver met de metro.”

Maar dat is blijkbaar lang niet voor iedereen een optie...

De staking begon gisteravond en duurt nog tot vanavond 21.30 uur. En hoewel het in sommige metro's gisteravond druk was, viel het Frederique nog mee met het aantal mensen. "Om 18 uur zou de strike beginnen", vertelt ze. |Ik ging om 17.15 uur met de Tube en ik had verwacht dat het idioot druk zou zijn. Maar het was dus rustig."

En dat is typisch Engels, vindt ze. "Engelsen luisteren naar dit soort berichten van de overheid en gaan dan echt eerder reizen. In Nederland zou dat niet gebeuren denk ik. Dan zou overal paniek uitbreken, of we zouden in ieder geval enorm gaan zeuren."

Deel artikel: