De geplande woontoren (rechts) in Amsterdam-Noord vanaf de andere kant van het IJ

Single? Wonen in een Friends-huis

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

Het aantal singles stijgt, en het aantal eenpersoonshuishoudens ook. Maar in je eentje een huis betalen, is vaak een opgave, vooral in de grote steden. De oplossing: samenwonen met vrienden. Ook als je student-af bent.

Vastgoedontwikkelaar AM en belegger MN beginnen vandaag met de bouw van speciale 'Friends-woningen' in de geplande woontoren Overhoeks in Amsterdam-Noord. De woonvorm is geïnspireerd op de nog steeds gigantisch populaire tv-serie Friends: ongebonden twintigers, die door de hoge huur- en koopprijzen in New York, met elkaar samenwonen.

Betaalbare plek

"Heel veel jongeren willen in de stad wonen", zegt Ronald Huikeshoven van AM. "Het zijn starters op de woningmarkt, die allemaal op zoek zijn naar een betaalbare woning. Ze zijn jong, alleenstaand en afgestudeerd en willen een betaalbare plek in die stad."

En dus, Friends-woningen:

NOS3 SINGLEWONENVRIENDEN

Eind 2017 af

De appartementen van vastgoedontwikkelaar AM zitten zo in elkaar dat de bewoners twee gelijkwaardige slaapkamers hebben en een woonkamer, keuken en badkamer delen. Eind 2017 moeten de 48 woningen klaar zijn.

AM denkt de eerste partij in Nederland te zijn die speciaal voor dit concept huizen bouwt. Woningcorporaties bieden al huizen met Friends-constructies aan, maar dan in al bestaande beschikbare vrijesectorwoningen.

Bij Rochdale, actief in Amsterdam, Purmerend, Diemen en Zaanstad, kan je met één of twee vrienden een drie- of vierkamerwoning huren. Woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam biedt huizen van drie tot zes kamers, waarvoor je een Friends-contract kan afsluiten.

Plattegrond geplande Friends-woning in Amsterdam Noord van vastgoedontwikkelaar AM

Heel populair

"Vooral in Amsterdam maken we veel gebruik van het Friends-wonen", zegt Nico de Leeuw van Rochdale. "Er is heel veel vraag naar: op dit moment is er bij ons dan ook een flinke wachtlijst voor deze huizen."

Ook bij Stadgenoot gaat het hard. "Het is heel populair", zegt woordvoerder Pim de Ruiter. "Op dit moment gaat driekwart van onze vrijgekomen woningen naar dit concept. Het gaat helemaal vanzelf, we promoten deze vorm van wonen niet."

Afgeleefd

De nog te bouwen Friends-woningen van AM Vastgoed zijn bedoeld voor mensen met hun eerste baan, die tussen de 25.000 en 30.000 euro verdienen. Bij de woningcorporaties is de doelgroep wat groter: Stadgenoot richt zich op mensen tussen de 18 en 30 jaar, ook studenten dus.

"Veel corporaties willen niet dat vrienden in die leeftijdgsgroep met elkaar samenwonen in hun huizen, ze zijn misschien bang dat de woningen helemaal afgeleefd worden", zeggen ze bij Stadgenoot. "Wat ons uniek maakt in het aangaan van contracten met vrienden in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, is dat we het aandurven om -door middel van die Friends-contracten met deze groep in zee te gaan."

Annabel, Lara, Kirsten en Charlotte wonen in deze Friends-woning van Stadgenoot in Amsterdam

'Huisje, boompje, beestje'

Het is niet zo gek dat de woningen gewild zijn. Onder twintigers is het klassieke 'huisje boompje beestje' niet meer zo vanzelfsprekend. Ze kiezen pas later voor vastigheid, qua werk en qua liefdesleven, maar dus ook qua woningen.

Groei eenpersoonshuishoudens in beeld

Nu is ruim drie op de tien huishoudens een eenpersoonshuishouden. In 2040 zal dit ruim vier op de tien huishoudens zijn, blijkt uit cijfers van het Planbureau Leefomgeving. In de grote steden en in het bijzonder de universiteitssteden ligt het aandeel eenpersoonshuishoudens hoog. Dat is ook de reden dat de gemeente Amsterdam enthousiast is over het Friends-woningenconcept.

Vaak verdienen ze te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar een 'gewoon' huis is te duur.

Gemeente Amsterdam

"Het sluit aan bij de groeiende groep eenpersoonshuishoudens. Vooral ook die groep die niet meer studeert en niet meer in een studentenhuis wil wonen. Vaak verdienen die te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar is een 'gewoon' huis voor hen te duur", legt een woordvoerder uit.

Ook in andere steden

De gemeente Amsterdam hoopt dat het bouwproject van AM en de lopende projecten bij de woningcorporaties navolging krijgen. In andere steden lijkt de komst van speciaal gebouwde friends-woningen een kwestie van tijd, zegt Huikeshoven van vastgoedontwikkelaar AM. "Wij worden nu al gebeld door andere grote steden en gemeenten die hebben gehoord van ons concept. Die vragen of wij dat ook bij hen willen gaan doen."

Bij huizen met twee slaapkamers blijft het niet. "De volgende stap is dat we dan naar twee personen, drie personen of vier personen gaan. We noemen dat hier al het Melrose Place-concept."

De geplande woontoren (links) in Overhoeks in Amsterdam-Noord

Deel artikel: