NOS Op 3
AFP

Bloody Friday, zo is deze dag al genoemd. Drie bloedige aanslagen op drie verschillende plekken: Frankrijk, Koeweit en Tunesië. Een overzicht van het laatste nieuws.

De plekken waar vandaag aanslagen waren NOS

Frankrijk: aanslag op een fabriek

In Frankrijk is vanmorgen een aanslag gepleegd in een fabriek in de buurt van Lyon. Daarbij is een man onthoofd gevonden. Het lijkt op een aanslag van Islamitische Staat (IS). President Hollande zei op een persconferentie in Brussel dat er ook twee mensen gewond zijn geraakt.

Iets voor 10.00 uur reden de daders met een bestelauto het terrein op en lieten gasflessen ontploffen. Het lijkt erop dat ze probeerden grote tanks met explosieve stoffen te raken. Na de aanslag werd buiten de fabriek het onthoofde lichaam gevonden, met daarnaast twee vlaggen met Arabische teksten. Het hoofd zou zijn vastgemaakt aan een hek, in de buurt van zijn lichaam. Ook daarop zouden Arabische teksten staan.

Een van de daders is aangehouden: Yassine Salhi uit Saint-Priest, een voorstad van Lyon. Hij was volgens minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken bekend bij de veiligheidsdiensten, omdat hij banden had met een salafistische beweging. Het is niet duidelijk of er medeplichtigen waren.

Dode en gewonden bij aanslag Frankrijk

Koeweit: aanslag op moskee

In Koeweit-Stad heeft Islamitische Staat (IS) een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee. Een man liep tijdens het vrijdagmiddaggebed het terrein van de Imam al-Sadeq-moskee op en blies zich daar op. Daarbij zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen en 222 gewond geraakt, waarvan een aantal in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. 

De moskee in Koeweit-Stad is een "tempel van afvalligen", schrijft IS op Twitter. Premier al-Sabah van Koeweit waarschuwt de terroristen dat het ze nooit zal lukken de sjiieten te verdrijven.

Tunesië: aanslag op strand toeristenhotel

In Tunesië is vanmiddag rond het middaguur een aanslag gepleegd op het strand bij twee toeristenhotels in Tunis. "De terroristen voeren met een bootje op het water en openden het vuur op het strand", vertelt een ooggetuige. Zeker 37 mensen kwamen om het leven en 36 mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn toeristen, onder meer uit Engeland, België, Duitsland en Rusland. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers. 

Voor het boeken wist de Nederlandse toerist Jonathan Hafkamp dat er in Tunesië er een verhoogde kans is op aanslagen. "Dat neem je dan maar voor lief, want er zijn meer landen die dat hebben", zei hij in een interview.

Reisorganisatie TUI heeft alle vluchten naar Tunesië tot 4 juli geschrapt. Op dit moment zitten er 520 Nederlanders via Tui in Tunesië. Voor degenen die naar huis willen, worden extra vliegtuigen ingezet. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken waarschuwt de Nederlanders in Tunesië extra alert te zijn.

Volgens ooggetuigen is er op het strand voor het hotel geschoten. Instagram / Chervonec
2000 Tunesie

Rutte: handen af van onze vrijheid

Premier Rutte heeft vanmiddag in een persconferentie gezegd dat Nederlanders zich veilig kunnen voelen. "We zullen er alles aan doen om Nederland ook veilig te houden", zei hij. "We moeten niet zwichten van angst." 

"Het beste antwoord dat we kunnen geven op deze achterlijke idioten die aanslagen plegen, is doorgaan met leven zoals we dat gewend zijn."

Het beste antwoord dat we kunnen geven op deze achterlijke idioten die aanslagen plegen, is doorgaan met leven zoals we dat gewend zijn

Premier Rutte
Rutte: niet zwichten voor angst

STER reclame