Legalisatie homohuwelijk VS: niet alleen leuk voor homo's

Het homohuwelijk is nu in heel Amerika legaal. Staten mogen nu dus niet meer weigeren om homo's te trouwen. Fijn voor alle Amerikaanse homostellen, maar ook goed voor de economie.

Het was voor homoseksuele stellen al mogelijk om in 36 staten en in het District of Columbia in het huwelijksbootje te stappen. Met de uitspraak van het Hooggerechtshof wordt dat ook in de veertien overige staten mogelijk. En dat is goed nieuws voor ondernemers uit de homohuwelijk-industrie. Zij zien hun afzetmarkt gigantisch groeien.

Demonstratie voor het homohuwelijk voor het hooggerechtshof

Industrie van 2,5 miljard dollar

De markt voor het homohuwelijk in de VS groeit mee met elke staat die het huwelijk tussen gelijk geslacht legaliseert. Volgens een analyse van de financiële datawebsite NerdWallet wordt het een industrie van 2,5 miljard dollar als het homohuwelijk in heel Amerika wordt toegestaan.

Er valt dus veel geld te verdienen, en dat weten de ondernemers ook. Websites die gespecialiseerd zijn in het homohuwelijk worden overgenomen door de grote 'hetero-sites' uit de huwelijksmarkt. Zo werd Gayweddings.com deze maand overgenomen door de grote speler WeddingWire.com. Het homohuwelijk lijkt mainstream geworden te zijn.

Veel homostellen wachtten op het moment dat het homohuwelijk legaal werd in hun staat. Ze willen een legale ceremonie

Kathryn Hamm
Een voorstander van het homohuwelijk

Anders

Er bestaan wel verschillen tussen een homohuwelijk en een heterohuwelijk, blijkt uit een onderzoek van trouwsite TheKnot.com. Zo hebben Amerikaanse homostellen bijvoorbeeld gemiddeld een kleinere ceremonie, maar geven ze meer uit aan hun huwelijksreis. Ook stellen ze andere eisen aan de details van hun bruiloft.

Veel ondernemers proberen op die wensen in te spelen. "Ik heb veel tijd zitten in het veranderen van onze menu's en marketingmateriaal", zegt een woordvoerder van het Conrad Indianapolis, een grote hotel- en trouwlocatieketen. En dat werkt: "Ik heb veel meer boekingen. Dat betekent meer geld, en wie houdt er nou niet van geld?"

Ik heb veel meer boekingen. Dat betekent meer geld, en wie houdt er nou niet van geld?

Woordvoerder hotelketen Conrad Indianapolis

Liefde

Leuk, zo'n economische boost, maar daar gaat de uitspraak volgens President Obama uiteindelijk niet om. Hij noemt de uitspraak op Twitter een grote stap richting gelijkheid. En, misschien nog wel het belangrijkste, "de liefde heeft gewonnen".

Deel artikel: