Het ministerie van Defensie mobiliseert 10.000 militairen om nieuwe terreuraanslagen te voorkomen

Fransen weer slachtoffer van terrorisme: een overzicht

Geen Eiffeltoren, Arc d'Triomphe of Louvre, maar een kleine chemische fabriek in de buurt van Lyon. Frankrijk is vaker het doelwit van aanslagen. De afgelopen twintig jaar zijn in Frankrijk zeker zeker aanslagen uitgevoerd door bijvoorbeeld Corsicaanse nationalisten, ETA-leden en jihadisten. Bij die aanslagen kwamen meer dan veertig mensen om en raakten honderden mensen gewond. Een terugblik.

Aanslagen in Frankrijk

Charlie Hebdo

De dodelijkste aanslag in de afgelopen twintig jaar gebeurt in januari van dit jaar. Twee mannen met automatische geweren dringen de redactie van Charlie Hebdo binnen, een satirisch stripblad. Achttien redactieleden komen om. De mannen hebben vlak daarvoor ook de agenten die de redactie bewaken in koelen bloede doodgeschoten. Ooggetuigen filmen hoe één van de mannen een agent door het hoofd schiet. De beelden gaan de hele wereld over.

Twee dagen later op 9 januari gijzelt een derde terrorist de klanten en medewerkers van een Joodse supermarkt. Inmiddels is de politie ook de twee eerdere daders op het spoor. Zowel de de supermarkt als de schuilplaats van de twee andere daders wordt omsingeld door anti-terrorisme eenheden van het Franse leger. Bij de gelijktijdige bestorming van beide plekken komen de drie terroristen om. Vier klanten van de supermarkt overleven de gijzelingsactie niet.

Maar terrorisme is niet alleen voorbehouden aan jihadisten.

In 1995 ontploffen in totaal acht bommen in de Parijse metro. Daarbij komen acht mensen om het leven en raken meer dan honderd mensen gewond. De bommen zijn geplaatst door de Groupe Islamique Armé, Algerijnse vrijheidsstrijders. Met de bommen hopen ze de Algerijnse burgeroorlog naar Frankrijk uit te breiden. Een jaar later slaan ze opnieuw toe met een bomaanslag in een treinstation in Parijs. Daarbij komen vier mensen om het leven.

Corsicaanse vrijheidsstrijders zijn ook verantwoordelijk voor een handvol aanslagen, waaronder de moord op de Franse prefect van Corsica in 1998. Bij een dubbele bomaanslag in 2003 in Nice raken dertien mensen gewond. Ook de ETA is verantwoordelijk voor aanslagen in Frankrijk, zoals een schietpartij in Capbreton 2007 waarbij twee agenten om het leven kwamen.

Moslimextremisten

Toch heeft Frankrijk de laatste jaren vooral last van moslimextremisten, die meestal alleen werken. Zij kiezen niet voor groots opgezette bomaanslagen of andere acties, maar voor kleinere doelwitten.

Eenheden van de Franse anti-terrorisme eenheid, na de bestorming van het appartement van Mohammed Merah in 2012

Toulouse

In maart 2012 wordt een militair doodgeschoten in Toulouse door Mohammed Merah. Vier dagen later opent Merah opnieuw het vuur op een groep militairen. Twee mannen komen om. Weer vier dagen later doodt Merah vier mensen bij een Joodse school. Uiteindelijk wordt de 23-jarige Algerijn in zijn appartement doodgeschoten door de politie.

Parijs

In 2013 steekt een jihadist in het Parijse zakendistrict La Défense een Franse militair neer. De actie is waarschijnlijk geïnspireerd op de 'Woolwich-attack' in Londen.

Joué-lés-Tours

Een 20-jarige man uit Burundi loopt eind december 2014 een politiebureau binnen in een dorpje iets ten zuiden van Tours. Daar trekt hij een mes en schreeuwt "Allahoe akbar". Meerdere agenten raken gewond terwijl ze de man overmeesteren.

Dijon

Een man van Frans-Marrokaanse afkomst richt een dag later een ravage aan in Dijon door op meerdere plekken mensen te scheppen met z'n auto. Dertien mensen raken gewond. Volgens getuigen zou ook hij "Allahoe akbar" hebben geroepen. De man blijkt psychiatrisch patiënt en had zijn medicijnen niet geslikt.

Nantes

Een dag later rijdt opnieuw een auto in op een groep mensen, dit keer op een kerstmarkt in Nantes. Ook deze man schreeuwt 'God is groot' in het Arabisch. Zeker tien mensen raken gewond, en uiteindelijk overlijdt een slachtoffer aan zijn verwondingen. De dader probeert na de actie zelfmoord te plegen met een mes, maar wordt overmeesterd en opgenomen in een ziekenhuis.

De politie doet onderzoek na de aanslag in Dijon

De cijfers

Dit klinkt allemaal veel - en dat is het ook. Uit ​deze cijfers blijkt dat Frankrijk tussen 2006 en 2013 inderdaad vaker dan andere Europese landen doelwit is, maar dat die in de meeste gevallen niet geïnspireerd zijn door religie. De meeste aanslagen worden gepleegd groepen die zich willen afscheiden.

In Europa zijn moslimextremisten verantwoordelijk voor 0,7 procent van de aanslagen. ​ThinkProgress maakte deze grafiek:

Aanslagen met een religieus motief

Deel artikel: