NOS Op 3
EPA

Niets vervelender dan de kilometerslange rij voor de dixi's op een festival. Maar de bezoekers van het Britse festival Glastonbury doen er verstandig aan in de rij aan te sluiten, in plaats van naar de bosjes te vluchten. 

De Britse milieubescherming houdt wildplassende festivalgangers namelijk nadrukkelijk in de gaten. De milieubescherming en de festivalorganisatie zijn bang dat de 136.000 bezoekers van het festival alle natuur in de buurt doodplassen. Vooral de planten en vissen in de Whitelake River lopen gevaar. Die stroomt dwars door het festivalterrein. 

Daarom zijn er duizenden toiletten neergezet. Maar de bezoekers hebben een ander idee wat te doen met hun blaasinhoud.

The Pyramid, het hoofdpodium van Glastonbury Flickr / Giles Moss / CC by nc nd 2.0

Ze zijn niet erg tevreden met de hoofdact van dit jaar: rapper en zelfbenoemde messias ​Kanye West. De Amerikaanse artiest staat zaterdag op het hoofdpodium. Gruwel volgens velen. Een petitie om de man van Kim Kardashian te vervangen met een waardige rockband heeft meer dan 134.000 handtekeningen ​verzameld

Net niet wat de organisatie voor ogen heeft. Om toch de urine de juiste kant op te laten stromen is er zelfs een doorzichtig toilet met uitkijk op het hoofdpodium. 

Eigenlijk moet het laten zien hoe het is om je niet te kunnen afzonderen tijdens het plassen. Duizenden vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden kunnen overdag niet hun behoefte kwijt, omdat er geen toiletten beschikbaar zijn. Zij moeten dan 's nachts een rustig plekje zoeken, wat ze erg kwetsbaar maakt. 

Een boodschap die waarschijnlijk aan de festivalganger verloren gaat, die kan nu tenminste zijn straal op het hoofdpodium richten, zonder dat het milieu of een rapper eronder lijden. 

STER reclame