Crossfitter

#healthy #workout, wanneer wordt gezond ongezond?

Op Instagram en Facebook kun je er niet omheen: foto's van havermoutpap met blauwe bessen, eitwitshakes of zwetende mannen tijdens hun CrossFit-sessie. Het lijkt alsof iedereen bezig is met gezond eten en sporten. NOS op 3 deed een belronde langs voedingsdeskundigen en diëtisten, en wat blijkt? Volgens hen zijn jongeren, vooral in de Randstad, daadwerkelijk meer bezig met voeding en sport. Maar wanneer sla je erin door?

Trainingsschema van de sportschool

De NVVL, het netwerk voor voedselexperts, publiceerde recent nog een onderzoek waarin staat dat 70 procent van de Nederlanders niet bezig is met voedseltrends. Maar hoe zit het dan met die 30 procent die dat wel is? "Dat zijn voornamelijk jonge, hoogopgeleiden in de Randstad", legt vice-voorzitter van de NVVL, Elly Kaldenberg, uit. "Je ziet dat deze groep bijvoorbeeld heel erg bezig is met training- en voedingsschema's uit de sportschool."

Zijn we te gezond bezig met z'n allen?

Echt wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, daarom is het onbekend hoe groot de groep van bewust etende en sportende jongeren is. Maar meerdere deskundigen herkennen de focus van jonge, hoogopgeleiden op voeding en sport. Zo ook de Nederlandse Vereniging van Sportdiëtisten: "Wij krijgen op het moment heel veel vragen over voeding en voedingshypes", zegt voorzitter Anja van Geel.

Social Media

Jenny Alvares is ongeveer vier jaar geleden begonnen met bewuster leven en sporten. "Ik zat toen niet lekker in mijn vel en besloot het roer om te gooien. Ik ben meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Ik sport nu zo'n vier keer in de week."

Ook zij ziet dat steeds meer mensen met sport en voeding bezig zijn. "Social media spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Veel jongeren zitten op Instagram en zien daar foto's van gezonde maaltijden. Die raken daardoor geïnspireerd."

Die foto's zien ze bijvoorbeeld op het Instagram-account van Jenny. Daar houdt zij haar ruim 45.000 volgers bij over haar levensstijl.

Het account van Jenny

Jenny: "Ik krijg veel vragen van mijn volgers over mijn maaltijden. Ik zie ook dat sommige mensen erin doorslaan, die eten dan bijvoorbeeld opeens geen brood meer."

Ongezond

Je zou denken dat deskundigen blij zijn met de bewuste jongeren, maar dat is niet iedereen. Sportdiëtist Esther van Etten bijvoorbeeld. Zij moedigt het aan dat mensen bewust leven, maar sommigen slaan er volgens haar in door.

"Ik zie jongeren op Instagram die denken dat ze wel even aan een sixpack komen. Die leggen alles op een weegschaal om te kijken hoeveel eiwitten en koolhydraten ze binnen krijgen. Ik ben al vijftien jaar sportdiëtist en wat ik nu zie, heb ik nooit eerder gezien."

Ook Van Geel herkent dit: "We zien ook cliënten die opeens stoppen met bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld brood. Dat baart ons wel zorgen, want dat kan ongezond zijn. Je kunt een tekort krijgen aan essentiële voedingsstoffen."

Deel artikel: