Inwoners Charleston zingen We Shall Overcome bij herdenkingsdienst slachtoffers aanslag

'Ik kan het nog niet geloven, ik weet niet wat ik moet voelen'

In het Amerikaanse Charleston zijn de negen slachtoffers herdacht van de aanslag gisteravond. De zwarte gemeenschap van de stad werd in een overvolle Morris Brownkerk moed ingesproken. "We hebben een lange, afschuwelijke nacht gehad. Maar God gaat ons erbovenop helpen", riep de pastoor.

De blanke dader, de 21-jarige Dylann Roof, is opgepakt. Hij had vermoedelijk racistische motieven.

'Die kerk is mijn thuis'

Overal in het zuiden van de VS zijn vandaag vergelijkbare herdenkingsdiensten. Student Robert Taylor is lid van de Emanuelkerk, waar gisteren de zes zwarte vrouwen en drie zwarte mannen werden vermoord. We spreken hem net na zo'n herdenking. "Ik kan het nog niet geloven, ik weet niet wat ik moet voelen", zegt hij.

"Ik zie de Emanuelkerk als mijn thuis nu ik hier studeer", vertelt Robert. "Ik ken de mensen daar heel goed. Je wil gewoon niet geloven dat zoiets tragisch gebeurt."

Robert Taylor, lid van de kerk waar negen mensen werden doodgeschoten
Een volle kerk, de rouwenden die er niet in passen, zitten op de kerktrappen buiten

Rassenhaat

De aanslag op de kerkgangers werd ingegeven door rassenhaat, een hate crime, noemen de politie en de burgemeester van Charleston het. De politiechef spreekt van een gerichte daad tegen de zwarte gemeenschap.

Robert weet nog niet wie er allemaal het slachtoffer zijn geworden van het bloedbad. "Ik word op de hoogte gehouden door mijn studiegenoten en vrienden in Charleston. Ze zeggen dat er een droevige stemming heerst."

Demonstrant bij herdenkingsdienst: "Maar wij zijn de moordenaars. Jonge witte mannen begaan geen misdaad"

Prominente plek

"De schutter kwam naar de Emanuelkerk vanwege haar geschiedenis", denkt Robert. Dat lijkt waarschijnlijk: de Emanuelkerk is erg belangrijk voor de zwarte gemeenschap, het is een symbool van vrijheid.

De kerk in Charleston, van oorsprong een belangrijke handelsstad voor slaven, werd opgericht door een slaaf die zichzelf vrijkocht. Hij werd opgehangen, maar de kerkgemeenschap is altijd blijven bestaan.

Ook in de jaren daarna bleef de Emanuelkerk een prominente plek. Zo speechte Martin Luther King er, tijdens zijn strijd tegen de discriminatie van de zwarte bevolkingsgroep in Amerika.

'Symbool voor rassenproblemen'

In South Carolina zijn 19 haatgroeperingen actief, die discrimineren tegen een bepaalde bevolkingsgroep. De Ku Klux Clan is daarvan de bekendste. "De aanslag op de kerk is een symbool voor de rassenproblemen in de hele staat South Carolina", denkt student Robert.

In de omgeving van Charleston was het de laatste tijd sowieso onrustig. Twee maanden geleden werd in het naburige Noord-Charleston een ongewapende zwarte man doodgeschoten door de politie. De gebeurtenis leidde tot grote protesten en raciale spanningen.

Rouwen bij een geimproviseerd monument bij de Emanuelkerk in Charleston

Meer spanning?

Of de aanslag van gisteren voor meer spanning zorgt tussen de blanke en zwarte inwoners van Charleston weet Robert niet. "Volgens mij was de situatie al heel gespannen. Maar het zou nog erger kunnen worden als dit soort incidenten vaker gebeuren."

Toch wil hij niet op de zaken vooruit lopen. "Dit is niet zoals de jaren 50 toen twee groepen tegenover elkaar stonden. Dit incident is veroorzaakt door één persoon."

Deel artikel: