De rotonde op de Gorslaan in Purmerend

Rotonde Purmerend weer online: 'Het leeft zelfs in Afrika'

Hij is er weer hoor, dé rotonde in Purmerend. Live op YouTube te bekijken en dat deden honderdduizenden mensen sinds 19 mei. Een week geleden werd de webcam offline gehaald, omdat de politie bang was voor een onveilige situatie. Er zou een flashmob gehouden worden.

Maar er gebeurde niets en de gemeente liet niets meer van zich horen. Dus nu heeft Dik van Bommel, eigenaar van de webcam, besloten om het ding weer aan te zetten. Hij is directeur van softwarebedrijf Archie en de webcam staat op hun dak. Die stond daar oorspronkelijk voor een bandbreedte-test, maar "nu staat 'ie aan voor mensen die het zo mooi vinden", aldus Van Bommel.

Er gebeurt helemaal niks bijzonders, behalve dan de man die dertig rondjes reed, maar iedereen wil 'm zien. "Het is een combinatie van het groen en de zon die erop schijnt", denkt Van Bommel. "In Purmerend is 't hét gesprek." En het leeft zelfs in Afrika: "Vorige week vroeg iemand uit Egypte me hoe het met de rotonde is."

En meer mensen in het buitenland hebben de rotonde ontdekt. Ook vanwege ons bijzondere vervoer: de fiets. (A taxi giving way to a cyclist??!?)

Als 'ie weg is, is 'ie weg

Hoe lang we de rotonde nog live kunnen bekijken, is de vraag. "Het is nog steeds een tijdelijke stream, hij heeft geen vast adres", zegt Van Bommel. "Als er een internetstoring optreedt en dat duurt te lang, verbreekt YouTube de link. Hij kan dus nog tijden online zijn, maar als 'ie weg is, is 'ie weg."

30 rondjes op de rotonde

Deel artikel: