Wraakporno Flickr / CC 2.0 / Pro Juventute / BY
NOS Op 3

Wie zette een seksfilmpje van Chantal van 21 op Facebook? Via een nep-account kwam dit jaar een filmpje online waarop ze haar ex-vriend oraal bevredigde. Facebook verwijderde de video snel, maar de beelden waren al verspreid. Nu wil ze weten wie er achter het account zit dat de video plaatste en daarvoor stapt ze naar de rechter.

Twee weken geleden probeerde Peter R. de Vries de dader te achterhalen, maar dat lukte niet. Haar ex-vriend zegt in die uitzending dat hij er niet achter zit en dat hij het heel erg vindt voor zijn ex.

Chantal heeft aangifte gedaan bij de politie. Die heeft de zaak in onderzoek, laat een woordvoerder weten. Daarbij is Facebook gevraagd om de gegevens achter het account. Wanneer dat onderzoek is afgerond, is onduidelijk.

Toch stapt Chantal naar de rechter, omdat ze vindt dat het allemaal te lang duurt. Ze hoopt dat de rechter Facebook kan dwingen om de gegevens van degene die het filmpje op Facebook plaatste te overhandigen. 

Wie zette seksfilmpje Chantal op Facebook?

Uniek

Het is een unieke zaak in Nederland, omdat een particulier Facebook nu voor de rechter daagt. Een woordvoerster zegt dat Facebook altijd meewerkt als het door de autoriteiten wordt gevraagd om gegevens wegens een gerechtelijk onderzoek.

Over deze zaak wilde ze alleen zeggen dat Facebook gegevens van verwijderde accounts niet langer dan ongeveer twee weken bewaart. De advocaat gelooft daar niet veel van en wil een onafhankelijk onderzoek als Facebook dat blijft beweren. 

Precedent

"Het is een spannende zaak", zegt advocaat IT-recht Irvette Tempelman. "Als de rechter besluit dat Facebook gegevens moet geven, zullen vele andere zaken volgen. Dit schept wel een precedent voor Nederland. Voor Europa zou een Europese rechter hier zich eigenlijk over moeten buigen."

Vandaag behandelt de rechter de zaak inhoudelijk, onze verslaggever volgt de zaak live en verslaat via Twitter.

STER reclame