De Facebook-pagina van de actie

Moonen voor de privacy in Groningen

Studenten in Groningen gaan vanavond moonen voor de privacy. Om 22.30 uur doen ze op de Grote Markt hun broek naar beneden en laten ze hun achterste zien aan de beveiligingscamera's die daar hangen.

De actie is een demonstratie vóór privacy, en tégen massasurveillance, zegt organisator Jordi Meijerink. "Het is een ludieke actie om privacy onder de aandacht te brengen. Het gaat helemaal niet alleen om de camera's."

Alleen al in de binnenstad van Groningen hangen meer dan 30 surveillance-camera’s. Misschien goed voor de veiligheid maar je kunt als normale burger je kont niet meer keren zonder gefilmd te worden. Privacy-schendig is in deze tijd een probleem waar iedereen mee te maken krijgt. En wat jij in je vrije tijd wil doen gaat de overheid natuurlijk geen hol aan.

Op de Facebook-pagina 'Hier valt geen reet te zien'

Jordi heeft het evenement opgericht met een studiegenoot. Allebei zitten ze op de Academie voor Popcultuur. "We moesten voor een opdracht een ludieke actie bedenken om een maatschappelijk thema aan de kaak te stellen."

Dat is wel gelukt. Privacy gaat zowel Jordi als zijn studiecollega's aan het hart. "Ik vind het belangrijk, het is iets persoonlijks. Ik ben tegen massasurveillance. Maar we zeggen niet dat alle camera's weg moeten, want ze zijn ook belangrijk voor de veiligheid."

Jordi heeft het gevoel dat het met de privacy de verkeerde kant opgaat. Hij noemt bijvoorbeeld het kentekenparkeren, waarover de rechter dit jaar nog besloot dat gemeentes geen boete mogen geven aan mensen die wel betalen, maar niet hun kenteken invoeren op de parkeerautomaat. "En in je paspoort staan tegenwoordig vingerafdrukken. Hoe lang duurt het nog voor iedereen met een chip in z'n arm loopt?"

Voor het Facebook-evenement hebben zich tot nu zo'n 180 mensen aangemeld. "Of die echt komen weet je natuurlijk niet. Misschien ben ik in m'n eentje, misschien staan we met z'n vijftigen."

Deel artikel: