Diamant

Een labdiamant is net zo mooi als een echte

Diamonds are a girl's best friend - maar wel onbetaalbaar. Daarom zijn er ook diamanten uit het lab, voor mensen met een minder ruime portemonnee. Die diamanten komen niet uit een mijn, maar zijn gemaakt door een machine.

Een diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In de machine wordt dat proces nagebootst, waarbij pure koolstof onder gigantische druk wordt samengeperst. Daarbij kan de temperatuur oplopen tot 1500 graden.

Na een week in de machine wordt de ruwe diamant eruit gehaald. Die moet vervolgens nog geslepen worden. Wat er uit de machine komt, is ook voor de maker een verrassing: je kan niet van te voren instellen wat voor diamant het wordt.

(Bloed)diamantmijn in de Centraal Afrikaanse Republiek. Met de opbrengst zijn mogelijk rebellen gefinancierd

Lab of echt?

Handig, maar de diamantenwereld is er niet blij mee; zij zijn bang dat dit soort lab-diamanten als natuurlijke diamanten worden verkocht.

De diamant uit de machine is namelijk haast niet van een echte te onderscheiden: ze zien er hetzelfde uit en hebben dezelfde chemische structuur. Zo ging het Amerikaanse weekblad Newsweek met een paar diamanten langs experts. Zij dachten dat ze met echte diamanten te maken hebben, maar die bleken eigenlijk uit een laboratorium in Boston te komen.

Alleen door een analyse in het lab kan je uiteindelijk vaststellen of een diamant uit de grond komt of uit het lab.

"Onze angst is dat mensen een lab-diamant uiteindelijk als een 'echte' diamant willen verkopen door te zeggen dat ze 'm in een mijn hebben gevonden", zegt Karin Rentmeester van Antwerp World Diamond Centre. "Daar moeten we goed op letten."

Op bezoek in het diamant-lab:

Diamantenhandelaren raden daarom aan alleen diamanten met een certificaat te kopen. Op dat certificaat, dat wordt uitgegeven door de Hoge Raad voor Diamant, staat met wat voor diamant je te maken hebt. Volgens die raad geven ze nauwelijks certificaten voor lab-diamanten uit en is er weinig handel in.

"Het is een kleine, maar groeiende markt", zegt Rentmeester. "Ik denk dat er zeker markt is voor de lab-diamant, die naast de 'echte' diamantenmarkt kan bestaan."

Kansen

De 25-jarige Bernd Damme ruikt in ieder geval kansen. Via crowdfunding wist hij ruim 50.000 euro bij elkaar te sprokkelen om een handel te beginnen in lab-diamanten. "Diamanten worden steeds schaarser, zeker nu in allerlei opkomende economieën als India en China mensen dure juwelen willen", zegt Bernd. "Daar moet de diamantwereld op inspringen", vertelt hij.

Een labdiamant is net zo mooi als een echte

Nu moet je overigens niet denken dat je voor een habbekrats een diamant kan kopen, want het is nog steeds duur. Maar het is wel goedkoper dan diamanten die uit de mijn komen.

Voor een gekleurde diamant uit het lab betaal je zo'n 3000 euro, terwijl een natuurlijke diamant misschien wel 70.000 euro kost.

Deel artikel: