NOS Op 3
NOS

Ze haalt de gemiddelde leeftijd in de Eerste Kamer flink omlaag met haar 29 jaar: Christine Teunissen. Teunissen mag zich vanaf vandaag officieel Eerste Kamerlid noemen, daarvoor legde ze vanmiddag de eed  af.  

Teunissen zit de komende vier jaar voor de Partij voor de Dieren in de senaat. Ze is de jongste van 75 senatoren, die wetsvoorstellen moeten goedkeuren. "Mijn vrienden en familie moesten even wennen aan de term senator. Maar het past bij mij", zegt ze. "Ik kan wel reflecteren en afstand nemen van de waan van de dag."

Christine maakt zich niet druk over bestuurlijke ervaring

Het worden spannende tijden in de Eerste Kamer, nu er geen meerderheid meer is voor de regeringspartijen en de partijen waar ze de laatste jaren mee samenwerkten. Maar dat zijn zorgen voor later: "We beginnen volgende week echt, maar voor nu ben ik al blij als ik de belofte goed uitspreek", zei Teunissen vanmorgen.

De Eerste Kamer is de dijkbewaking van ons stelsel, de laatste kans om wetten aan te passen.

Christine Teunissen

Invloed?

De tweemansfractie van de PvdD is klein, maar kan veel invloed hebben. Het kabinet van PvdA en VVD heeft geen meerderheid in de senaat en moet steeds op zoek naar meerderheden. Daarbij kan de stem van Christine doorslaggevend zijn.

Is de Eerste Kamer, waar het meer om weloverwogen oordelen gaat dan om de politieke strijd, wel de plek voor iemand die veel wil veranderen? Teunissen vindt van wel: "In de Eerste Kamer kan je ook de politieke agenda bepalen.”

Politiek verslaggever Joost Vullings nuanceert die visie: "Natuurlijk kijkt de Eerste Kamer kritisch naar wetten, maar vaak zal het al worden beklonken in de Tweede Kamer. In Den Haag draait het om macht.”

Het beeld van de Eerste Kamer als stoffig, saai en onbelangrijk vindt ze totale onzin: "De Eerste Kamer is de dijkbewaking van ons stelsel, de laatste kans om wetten aan te passen." 

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben samen geen meerderheid hebben in de senaat, ook niet met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Coalitie en 'C3' komen samen op 36 zetels.

De VVD heeft 13 zetels, de PvdA 8, het CDA 12, D66 10, SP en PVV 9, GroenLinks 4, ChristenUnie 3, SGP, 50Plus en Partij voor de Dieren 2 en OSF 1. 

Teunissen is niet het jongste Eerste Kamerlid ooit. Dat was Driek van Vugt: hij werd in 1999 als 19-jarige Eerste Kamerlid voor de SP. 

STER reclame