'Organisatie Rock am Ring was in paniek'

Michelle van Rossenberg (23) zat vannacht midden in het noodweer dat het Duitse festival Rock am Ring trof. Daarbij vielen zeker 33 gewonden door blikseminslag. Volgens Van Rossenberg was de organisatie van het festival slecht voorbereid op het noodweer.

Het was de hele dag al behoorlijk warm, zegt Van Rossenberg. "Tot een uur of zeven 's avonds hebben we zo veel mogelijk in de schaduw gezeten met heel veel glazen water, omdat het niet te doen was", vertelt Michelle. "Het was stof happen. Iedereen was bruin, maar dat spoelde er aan het eind van de dag weer van af."

In de avond was het goed te doen. Prima festivalweer. Tot een uur of half twaalf. Van Rossenberg stond op dat moment bij een concert van Marilyn Manson, toen het ineens hard begon te waaien. Hier klopt iets niet, dachten Van Rossenberg en haar collega's, waarna ze besloten halverwege de show weg te gaan. Een probleem: ze moesten nog een heel stuk naar de auto lopen.

"Het barstte los terwijl we in een maisveld liepen", zegt Van Rossenberg. "We hadden weinig beschutting en er waren enorme hoosbuien; de bliksem sloeg tien meter van ons in. Dat was niet oké. Om ons heen was er paniek en huilende mensen. Heel freaky. Het leek wel een horrorfilm."

Van Rossenberg zegt dat de organisatie ook in paniek was. "De security net buiten het terrein lag met festivalgangers te schuilen onder hekjes. We hebben op geen enkel moment iets gehoord over naderend noodweer."

Marilyn Manson tijdens het concert op Rock am Ring

Uiteindelijk is Van Rossenberg met de schrik vrijgekomen en maakt ze zich op voor de tweede dag van het festival.

Pukkelpop

Op Twitter wordt de vergelijking gemaakt met festivals waar het eerder misging, bijvoorbeeld door Andrea Walraven-Thissen, die in de omgeving van Rock am Ring woont en bij de crisisinterventiedienst werkt. "Het was heel plotseling en heftig vannacht. Ik zat zelf ook ineens zonder stroom. Ik denk dat we, ondanks de gewonden, superveel mazzel hebben gehad."

Ze trekt de vergelijking met Pukkelpop. Daar vielen in 2011 na noodweer op de openingsdag van het festival vijf doden en tientallen gewonden. "Het wordt nu echt tijd voor een internationaal expertteam dat festivals deskundig adviseert. Het gaat vast nog vaker gebeuren en met zo veel mensen samen ligt daar ook een maatschappelijk belang."

Deel artikel: