NOSop3

Tess Posthumus, beste bartender van Nederland

Tony Perez

Van een uit de hand gelopen bijbaantje tot beste bartender van Nederland: de Amsterdamse Tess Posthumus (26) won gisteravond de titel van Dutch World Class Bartender of the Year, ten koste van zeven mannelijke concurrenten. 

Ze zal eind augustus Nederland op de grote internationale finale in Kaapstad vertegenwoordigen. "Voor mij is dit de grootste en belangrijkste wedstrijd waaraan bartenders kunnen meedoen", reageert Tess.

Tess Posthumus
@tessposthumus
Yes yes yes!! I've won the Dutch World Class 2015 Finals!!! Dutch Bartender of the Year baby 😛 I'm… https://t.co/GKr1TRBuxh
4 jaar geleden

Het binnenhalen van de titel ging niet bepaald vanzelf. Eerst moesten de acht finalisten de smaken van verschillende merken drank kunnen onderscheiden. Vervolgens werden ze getest op de samenstellingen van drank en cocktails. 

Ook was er een kennistest, zo kregen de deelnamers vragen over wie welke cocktails wanneer heeft uitgevonden. 

Speedtest

Vervolgens kwam het echte werk: wie bouwt, schudt en mixt de cocktails het best? "Eerst kregen we de speedtest. Daarin moesten we binnen acht minuten zes cocktails maken", legt Tess uit. 

Cocktails mixen onder toeziend oog van de jury Tony Perez

"We mochten zelf de recepten kiezen, maar je kreeg meer punten bij moeilijkere recepten. Natuurlijk loop je dan ook meer kans dat het fout gaat, bijvoorbeeld als je knoeit."

's Avonds was de eindronde. Die sloot Tess af met de zintuigen-uitdaging, waarbij alle zintuigen geprikkeld moeten worden.

Omi's Indonisia

"Geïnspireerd door mijn 96-jarige oma maakte ik een cocktail genaamd Omi's Indonisia. Het bestaat onder andere uit 23 jaar oude bruine rum uit Guatemala. Bij de presentatie gebruikte ik de steel van een bananenblad, die ik vastmaakte aan het glas." 

Mede door deze subtiele aanpassing overtuigde ze de jury: “Door haar unieke benadering van deze uitdaging verraste ze de jury en het publiek. Haar speedtest was nagenoeg foutloos en al haar cocktails waren perfect in balans", was het oordeel.

Tess wint de beker Tony Perez

Opvallend was dat Tess als enige vrouw meedeed in de finale. "Helaas is het nog wel echt een mannenwereld. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik hoop er snel wat aan te doen!" 

Vorig jaar kwam de Belgische Hannah van Ongevalle wel ver in de internationale eindstrijd. Ze werd uiteindelijk derde.

Hoe het allemaal begon

Een aantal jaar geleden studeerde Tess nog Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en had ze een bijbaantje in een restaurant.

"Op een dag vroeg een vriend of ik een drankje wou doen in de bar waar hij werkte. Deze bar, Door 74, staat wereldwijd enorm hoog aangeschreven, maar ik had verder niks door. We gingen daar wat drinken, het was een gezellige avond, maar verder zocht ik er niks achter." 

Totdat ze de volgende dag plotseling door de eigenaar gebeld werd. "Of ik daar wilde komen werken. Bleek dat die avond eigenlijk een sollicitatiegesprek was."

Tess met de beker Tony Perez

En toen ging het snel. Onder toeziend oog van haar baas, Timo Janse, begon Tess met het shaken van cocktails. Eerst op de rustige dagen, maar toen ze beter werd ook op de drukke momenten. Ze ging meedoen aan wedstrijden en sleepte prijzen binnen.

Toen ze twee jaar geleden de internationale wedstrijd The Mixing Star won, begon het balletje echt met rollen. En nu mag ze dus als Nederlands kampioene naar de World Class eindstrijd.