Het trekkerrijbewijs halen kost je na 1 juli tien keer zoveel

Snel nog even goedkoop je trekkerrijbewijs halen

Het is druk bij agrarische scholen: 16-jarigen staan in de rij om last-minute nog hun trekkerrijbewijs te halen. Nu kan dat nog voor zo'n 150 euro, maar vanaf 1 juli kost het maar liefst het tienvoudige. Dan gaat het nieuwe T-rijbewijs in en vervalt het huidige certificaat.

Je kan vanaf juli nog steeds vanaf je zestiende een tractorrijbewijs halen, maar dan kost het je dus tussen de 1500 en 2000 euro.

CBR

2000 euro. Dat hebben veel jongeren er niet voor over. Daarom is er een ware run op het tractorcertificaat ontstaan. Voor het nieuwe rijbewijs moet je praktijklessen nemen en een theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Dat is nu wel anders. Voor het certificaat zijn praktijklessen niet verplicht en doe je de examens op school. De meeste leerlingen kunnen namelijk al prima rijden op een tractor, dat leren ze gewoon thuis op de boerderij.

Dat nu zo massaal het oude certificaat wordt gehaald is niet vreemd, zegt een woordvoerder van het CBR. "Zo zag je bij de invoering van de nieuwe categorieën voor het motorexamen, begin 2013, dat jongeren onder de 24 in het jaar daarvoor nog snel examen deden op een zware categorie. Dus als dat nu bij het trekkercertificaat gebeurt is niet verrassend."

Goed inparkeren tussen de pionnen en het certificaat is binnen

Dubbele pedalen

Voor veel mbo-scholen met opleidingen zoals groen, grond en infra is het nieuwe rijbewijs een probleem. De tractordocenten die instructeur willen worden moeten een WRM-T certificaat halen. en er moet rijschoolmateriaal worden aangeschaft zoals een tractor met dubbele pedalen. "Het zal leerlingen en ouders veel meer geld kosten", zegt Geert van den Heuvel van de agrarische school Helicon. Een ander school, de Prinsentuin Andel, stopt zelfs helemaal met de examens omdat ze de kosten niet kunnen betalen.

Het zal leerlingen en ouders veel meer geld kosten.

Geert van den Heuvel, agrarische school Helicon
  • Marieke Pijlman / NOS
  • Marieke Pijlman / NOS
    Lestrekker
  • Marieke Pijlman / NOS
    Lestrekker met aanhanger
  • Marieke Pijlman / NOS
    Dubbele pedalen
  • Marieke Pijlman / NOS
    Twee stoelen: een voor de instructeur en voor de leerling

Het T-rijbewijs is bedoeld om de veiligheid op de openbare weg te vergroten. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat er decennia lang gemiddeld 15 doden per jaar vallen. Van een afname is eigenlijk geen sprake.

Certificaat inruilen voor een T-rijbewijs?
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu kunnen mensen die vóór 1 juli 2015 hun trekkercertificaat hebben gehaald, gebruik maken van een overgangsregeling. Zij mogen hun trekkercertificaat vanaf 1 juli (een jaar lang) inruilen voor het T-rijbewijs. De kosten en de procedure zijn hetzelfde als wanneer je voor het eerst voor je B-rijbewijs haalt.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt dat de slachtoffers voornamelijk voetgangers, fietsers en automobilisten zijn; niet de bestuurders van de trekkers zelf. Omdat er steeds meer tractors op de weg rondrijden, is besloten tot de invoering van een nieuw rijbewijs.

Deel artikel: