Nawal Soufi

Studente redt duizenden bootvluchtelingen met telefoon

De Siciliaanse studente Nawal Soufi heeft met haar smartphone al duizenden vluchtelingen gered. Ze neemt altijd op als iemand belt, want het zou zomaar een bootvluchteling kunnen zijn.

In 2013 trok de studente politicologie - toen 26, nu 27 jaar oud en van oorsprong Marokkaanse - naar de Syrische stad Aleppo. Ze deelde daar medicijnen uit, maar liet ook haar telefoonnummer achter. Bij iedereen die het maar wilde hebben.

In de zomer van dat jaar kreeg Nawal een telefoontje. In paniek vertelde de beller haar dat hij met honderden vluchtelingen in een lekke boot zat. Geschrokken belde Nawal de Siciliaanse kustwacht. Die vertelde haar hoe vluchtelingen zelf hun GPS-coördinaten konden vinden met hun satelliettelefoon.

Nawal gaf dat door aan de vluchtelingen en een paar uur later redde de kustwacht alle opvarenden. Nawals carrière als telefooncentrale was geboren. Sindsdien is ze al honderden keren gebeld.

Nawal met vluchtelingen

Nu heeft een Italiaanse journaliste een boek over haar geschreven. Nawal. L’angelo dei profughi, oftewel: Nawal, de engel van de vluchtelingen.

Ze doet meer dan alleen maar de telefoon opnemen, veel meer. In de Siciliaanse havenstad Catania vangt ze al sinds haar veertiende vluchtelingen op om hen in het Arabisch advies te geven.

"Als ze bellen kan ik met ze praten omdat ik hun taal spreek", vertelt Nawal aan Al Jazeera. "Ik verhef m'n stem dan en vraag snel om hun coördinaten. Dat is het enige wat telt." Ze regelt ook SIM-kaarten en helpt vluchtelingen zelfs om Italië uit te komen, naar andere Europese landen.

Ik verhef m'n stem dan en vraag snel om hun coördinaten. Dat is het enige wat telt.

Nawal Soufi

Zinloos

Het 'werk' is niet altijd even makkelijk voor Nawal. "Vaak slaap je dagen niet", vertelt ze. "Maar mijn leven stelt niet veel voor tegenover dat van duizenden anderen."

"Met elk drama voel ik de zinloosheid", zegt ze tegen persbureau AFP. "Hoe kunnen we in 2015 nog denken dat het de oplossing is om mensen in dit soort bootjes te laten varen?"

Deel artikel: