NOS Op 3
EPA

Het is zo extreem heet in India dat zelfs het asfalt smelt. De ergste hitte is voorbij, maar de temperaturen in de zuidelijke deelstaten Telangana en Andhra Pradesh blijven rond de 45 graden schommelen. 

Het is daar al weken veel warmer dan gebruikelijk. Op sommige plekken is het dicht bij de 50 graden.

New Delhi: mannen slapen in de koelte onder een brug AFP

De afgelopen week zijn meer dan 1100 mensen door de hitte bezweken.

Ook de hoofdstad New Delhi heeft met recordtemperaturen te maken. Gisteren was het daar 45 graden, vandaag 40. 

India Google Maps
Surjeet (21) wordt behandeld voor een zonnesteek en uitdroging EPA

Volgens de weersvoorspellingen kan het de komende dagen nog steeds zo heet blijven, al drijven op sommige plekken in Telangana en Andhra Pradesh wolken over, wat het begin van de jaarlijkse moessonregens zou kunnen betekenen.

De bevolking wordt geadviseerd om op het heetst van de dag binnen te blijven. De meeste dodelijke slachtoffers zijn mensen in de arbeidersklasse van 50 jaar of ouder, die aan de zon zijn blootgesteld. Maar ook jongeren kunnen een zonnesteek oplopen. 

Een boer zit op z'n droge land, vlakbij Bangalore EPA
Vervormde wegmarkering op smeltend asfalt in New Delhi EPA

Als je naar buiten gaat, kan je dat beter niet zonder hoofddeksel doen. En mensen moeten veel drinken, om uitdroging te voorkomen.

Moeder koelt haar zoontje af, vlakbij Bangalore EPA

In veel ziekenhuizen zijn de verloven ingetrokken, want iedereen is nodig om hulp te kunnen verlenen. De overheid roept organisaties op om centrale drinkwaterpunten te openen. Verwacht wordt dat de hitte in ieder geval tot het weekend aanhoudt.

IJs te koop in New Delhi EPA

STER reclame