Flickr / Quite Adept / CC By Nc Nd 2.0

Even geduld, patience komt terug

Iedereen (ja jij ook) heeft het een keer gedaan: een paar minuutjes lekker kaartjes leggen op een smetteloos groen laken. Zeven rijen kaarten en hopelijk vier gesorteerde stapels op het eind.

Meer dan twintig jaar lang was Solitaire (of misschien noem jij het patience) veruit het populairste tijdverdrijf op een Windows pc. Sinds 1990 zat het standaard op iedere computer, dus ook op alle kantoorcomputers. Daarmee viert het spelletje dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag.

Solitaire werd het synoniem voor improductiviteit, want als je eenmaal het programma open had staan, moest je natuurlijk doorspelen tot de kaarten stuiteren.

Maar... sinds Windows 8 is het kaartspel verdwenen. Solitaire was ooit bedoeld om mensen kennis te laten maken met het gebruik van een muis. Sinds Windows 8 is het besturingssysteem ook bedoeld voor touchscreens en was er dus geen plek meer om te stapelen met koning, vrouw en boer.

Toernooi

Dus moet je het spelletje los downloaden of spelen in je browser. En dat gebeurt ook flink. Er wordt iedere maand wereldwijd 30 miljoen keer gezocht naar online Solitaire-spelletjes. In Nederland wordt maandelijks een miljoen keer naar Solitaire of patience gezocht. De iPhone-versie van het spel is al meer dan 60 miljoen keer gedownload.

Hoog tijd dus voor Microsoft om hun verloren kindje weer in Windows op te nemen. Vanaf deze zomer wordt Solitaire weer meegeleverd in Windows 10. Om dat te vieren houdt het bedrijf een toernooi onder de eigen medewerkers (De vraag is of je wil opscheppen bij je collega's met je Solitaire-skills). Daarna mogen we allemaal meedoen en mogen we proberen de Solitaire-experts bij Microsoft te verslaan.

NOS
Patience

Deel artikel: