NOS Op 3

Na het zoveelste uit de hand gelopen feestje in zijn studentenhuis op Curaçao was huisbaas Walter zo gefrustreerd dat hij zelf op slooptoer ging. "Weet je wat," dacht hij, "nou zal ik zelf eens een (muziek)boxje (ter waarde van 2500 euro) in het zwembad leggen. Misschien dat zij dan ook eens weten hoe vervelend dat is."

En daarmee ging hij over de schreef. Zijn uitbarsting werd gefilmd en op Facebook gezet.

Klik om de video te starten

In een interview met lokaal radiostation Dolfijn FM legt de huisbaas uit waarom hij zover ging met het leren van een lesje aan zijn huurders. "Je moet blij zijn dat je een mooi zwembad krijgt, lekker airco en dat soort dingen. En constant moeten wij alle troep blijven opruimen."

De huisbaas legt zijn frustraties uit

Feestvierders

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse studenten botsen met hun huisbaas. Een deel van hen staat op Curaçao bekend als feestvierders en drugsgebruikers, zegt correspondent Dick Drayer.

"Dat geldt zeker niet voor alle 1200 stagiaires die hier jaarlijks komen, er zitten ook veel hardwerkende studenten tussen. Maar voor een deel van hen is studeren op Curaçao een combinatie van feestvieren, drugs gebruiken en dan nog af en toe wat aan je stage doen."

Conflicten met huisbazen komen regelmatig voor, zegt Drayer. "Huisbazen hebben niet altijd begrip voor feestende Hollanders, net als sommige buurtbewoners. Dat dit dan zo wordt uitgelicht, komt natuurlijk omdat het gefilmd is."

Studeren op Curaçao is vooral een combinatie van feest vieren, drugs gebruiken en dan nog af en toe nog wat aan je stage doen.

Correspondent Dick Drayer

Het studentencomplex waar het nu zo mis ging bestaat uit 40 kamers, vertelt Drayer. "Als er tien jongeren rond het zwembad biertjes drinken en er komen er steeds meer bij, dan wordt het al gauw luid. Op Curaçao leeft iedereen buiten, dus we zijn hier wel wat gewend, maar zelfs hier wordt er veel over overlast van Nederlandse studenten geklaagd."

Stralend naar huis

Stagebureau Wereldstage is het daar niet mee eens. Het benadrukt dat maar een kleine groep zo los gaat, en het merendeel juist heel belangrijk is voor Curaçao.

"Studenten zijn hartstikke waardevol voor de ontwikkeling van het eiland. Ze nemen veel kennis, inkomsten en leven mee. Buurten waar studenten wonen leven weer op en vaak gaan ze stralend naar huis. Het belangrijkste is dat ze blijven communiceren. Dus dat ze duidelijke afspraken maken met hun huisbazen."

Lange tenen

Volgens Drayer staat huisbaas Walter op het eiland bekend als iemand met lange tenen. "Zijn reactie was ook overdreven. Hij heeft voor zo'n 2500 euro aan schade veroorzaakt. Ook heeft hij gedreigd om het meisje dat het incident gefilmd heeft het huis uit te sturen. Als dit niet zo in de media was gekomen had zij de nacht misschien op straat moeten doorbrengen."

De huisbaas heeft intussen de schade vergoed. Hij weigert vooralsnog zijn excuses aan te bieden aan de studenten.

STER reclame