Paddle in Seattle: demonstraties tegen olieplannen Shell

Shell wil naar olie gaan boren in het Noordpoolgebied bij Alaska en dat vinden de mensen in de bootjes hieronder maar niks. Gisteren zijn ze met honderden kleine bootjes de Elliott Bay bij Seattle opgevaren en willen dat de komende tijd nog veel vaker gaan doen. Alles om ervoor te zorgen dat er niet wordt geboord bij de Noordpool.

De demonstranten knutselden onder meer piratenvlaggen met een Shell-tintje in elkaar en op de spandoeken die ze bij zich hadden stonden teksten als "Shell no" en "Climate justice". Vrijdag demonstreerden ze ook al, toen kwam het onderstaande boorplatform van 94 meter hoog aan in Seattle.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Er is nogal wat te doen om de plannen van Shell. Dat wil de komende tijd gaan testen of er genoeg olie in de aarde bij de Noordpool zit. Als dat zo is, wordt het een miljardenproject. Volgens milieuorganisaties kan de schade bij een ongeluk bij Alaska veel groter worden dan die bij het ongeluk met de Deepwater Horizon van BP in 2010.

Ook een deel van de gemeenteraad van Seattle is tegen de komst van het platform. "Mensen gaan in Seattle wonen vanwege onze groene waarden. Dat dit monster nu een groot deel van het jaar in onze haven wordt geparkeerd strookt niet met onze waarden", zegt gemeenteraadslid Mike O'Brien.

Miljarden

En toch ligt het boorplatform er nu. Als de boringen succesvol zijn, investeert Shell er miljarden in door pijpleidingen neer te leggen in de Noordelijke IJszee en Alaska. En het lijkt erop dat dat gewoon kan; vorige week wees de Amerikaanse overheid duizenden bezwaren tegen het project af.

Deze week kwam het platform naar Seattle. Dat zag er zo uit:

Boorplatform van Shell komt aan in Seattle

Een tweede joekel van een platform is onderweg.

Deel artikel: