The Dress

Was je klaar met #TheDress? De wetenschap nu ook

Het is ruim twee maanden nadat #TheDress het internet verdeelde - was 'ie blauw-zwart of goud-wit? Drie (!) wetenschappelijke studies hebben zich over de vraag gebogen hoe het kan dat zoveel mensen de kleuren van een jurk totaal anders zien.

De studies verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. Vooral eentje valt op: wetenschappers van het prestigieuze MIT vroegen 1401 mensen, van wie 300 het plaatje van de jurk nog nooit hadden gezien, hoe ze #TheDress zagen.

Wat bleek: 57 procent zag blauw-zwart, 30 procent goud-wit, 10 procent blauw-bruin en 10 procent kon switchen tussen de kleuren. En uit die resultaten concludeerden de onderzoekers dat vrouwen en ouderen de jurk eerder als goud-wit zagen.

En onderzoeker Bevil Conway speculeert nog even verder. Ouderen en vrouwen zitten waarschijnlijk ook meer overdag buiten, denkt hij. Dus zijn ze meer gewend aan natuurlijk licht, dat meer blauw bevat dat kunstlicht. Als het brein aanneemt dat TheDress wordt belicht door natuurlijk licht, corrigeert het voor blauw, en lijkt de jurk goud-wit.

Ben je meer een nachtbraker, dan gaat je brein er waarschijnlijk van uit de belichting kunstlicht is -waardoor je juist corrigeert voor rood licht en de jurk blauwer lijkt.

In dit filmpje zie je goed wat er gebeurt als je hersens een hele duidelijk hint krijgen over de belichting:

Gek licht

Want het is juist die belichting die van TheDress zo'n interessant wetenschappelijk fenomeen maakt. De wetenschappers kwamen erachter dat het licht in de kamer van TheDress zowel kunstlicht als natuurlijk licht was. "Het resultaat is dat je een hele dubbelzinnige lichtbron hebt die - toevallig of niet - precies zo is dat je zichtsysteem geen idee wat het ermee aan moet."

En daarom stappen je hersenen maar over op een soort standaardmodus. Afhankelijk van jouw standaardmodus, zie je de jurk anders.

De theorie over nacht- en dagmensen is wel erg speculatief, zeggen critici. Maar alle wetenschappers die zich hiermee bezig houden zijn het erover eens dat TheDress iets fundamenteels aanstipt: dat niet iedereen op dezelfde manier naar kleuren interpreteert. En ook de twee andere (veel kleinere) studies trekken diezelfde conclusie.

Deel artikel: