NOS Op 3
OneToWatch

Tweeënhalve week na de eerste aardbeving, heeft een aardschok opnieuw zware schade toegebracht in Nepal. De Nederlandse Constant Tilman was in Kathmandu op het moment dat de aarde opnieuw begon te beven. 

"Ik had een zakelijke bijeenkomst, ergens op de tweede verdieping van een koffiebar, toen alles begon te trillen. We hebben de laatste tijd heel veel naschokken gehad hier, dus wachtte ik eerst even af of het een 'grote' of een 'kleine' schok zou zijn. Het klinkt heel gek, maar aan de kleintjes zijn we inmiddels gewend geraakt."

Constant Tilman Constant Tilman

Het bleek een 'grote'

Toen het trillen aanhield, maakte Constant zich snel uit de voeten. "We renden met z'n allen naar buiten, een klein tuintje in. Daar ging iedereen direct druk bellen. Ik ben hier met mijn vriendin, dus heb eerst gecheckt of zij veilig was. We hebben met de Nederlanders hier een Whatsappgroep, waaruit ook bleek dat niemand gewond was."

We hebben met de Nederlanders hier een Whatsappgroep, daaruit bleek dat iedereen veilig was.

Constant Tilman

Daarna reed Constant naar het kantoor waar hij werkt om na te gaan hoe het met de medewerkers ging. "Gelukkig ging het ook met hen goed."

De schade in zijn directe omgeving valt vooralsnog dus mee. Maar dat is bedrieglijk. "We zaten nu verder van het epicentrum en veel gebouwen zijn bij de eerste beving al ingestort. Verder is het vooral heel sneu. Wat mensen net hebben opgebouwd, ligt nu weer in puin."

Reddingswerkers zoeken onder het puin in Kathmandu AFP
NOS

Willem-Alexander

Constant maakte de eerste beving ook van dichtbij mee. "Vandaag was echt schrikken, maar zoiets als de eerste aardbeving had ik nog nooit meegemaakt." Met de aanwezige Nederlanders was Constant Koningsdag aan het vieren. "Ik was verkleed als Willem-Alexander, mijn vriendin als Máxima. We wilden net een rondje over de Vrijmarkt gaan lopen, toen het los ging. De paniek was groot. Ons geluk was dat we toen al buiten waren."

Diep onder de indruk

De organisatie waar Constant voor werkt koppelt Nederlandse investeerders aan Nepalese ondernemers. Hij ziet dat die ondernemers nu hun expertise inzetten om de lokale bevolking te helpen. "Ze hebben zo'n ongelooflijke ondernemersdrift hier, en nu ontplooien ze eigen hulpinitiatieven. Ik ben daar heel erg van onder de indruk."

Zo gaat een architect nu bij mensen langs om te kijken of hun beschadigde huis nog veilig te bewonen is, of dat ze echt weg moeten. En er zijn veel meer voorbeelden van ondernemers die hun kennis nu inzetten om slachtoffers te helpen:

STER reclame