Arie den Hertog

Ganzenvergasser krijgt wel eens 'nazi' naar zijn hoofd

Als enige in Nederland vergast Arie den Hertog ganzen. Dat mocht hij eerst alleen in een straal van 20 kilometer rond Schiphol, maar vanaf volgende maand in heel Nederland. "Het is een noodzakelijk kwaad."

Vergassen klinkt heftig, maar het is volgens Arie de meest effectieve en diervriendelijkste methode om ganzen te doden. Arie drijft de ganzen eerst allemaal bij elkaar in een weiland in een soort kooi. "En dan is de vraag hoe je ze gaat doodmaken: schieten, de nek omdraaien of vergassen met CO2."

Vergassen geeft de minste stress bij de dieren, legt Arie uit. "Dat duurt het minst lang. Ze gaan de kooi in en dan in een keer in de kar. Anders moet je ze bijvoorbeeld een voor een de nek omdraaien, dat heb ik ook gedaan. Dat is helemaal niet leuk."

Het is sowieso het minst leuke gedeelte van het werk, vindt Arie. "Opdrijven in een weiland, in de natuur, met de boeren. Dat vind ik het leukste deel. Het vergassen is noodzakelijke kwaad."

Als de ganzen vanuit het weiland in de kar zitten, sluit Arie de schotten en gaat het gas erin. "Ik zet de rode hendel om en dan gaat het gas lopen. Na 50 seconden zijn de ganzen buiten bewustzijn en na 2 minuten zijn ze dood. Voor de regelgeving laten we we ze er daarna nog 5 minuten inzitten."

Je krijgt wel eens 'nazi' naar je hoofd.

Arie den Hertog

Daarna worden de dode ganzen meteen opgehaald door de poelier. "Ze worden gewoon opgegeten", zegt Arie. "Het is eersteklas vlees, echt bio - ze hebben hun hele leven buiten gegeten en gelopen. De karkassen gaan het dierenvoer in en de dons en de veren worden ook gebruikt. Alles eigenlijk."

In deze kar doodt Arie gemiddeld 10.000 ganzen per jaar

Arie snapt dat mensen kritiek hebben op zijn baan. "Dat mag, iedereen mag zeggen en schrijven wat 'ie wil. Maar ja, je kan ganzen blijven verjagen, maar daar los je het probleem niet mee op. Het aantal ganzen is enorm toegenomen, en met verjagen grijp je niet in in de populatie. Dan verplaats je het probleem, zeg ik altijd."

Het bedrijf van Arie heet Duke Faunabeheer en hij werkt ook met andere dieren. "Op feestjes zeg ik altijd dat ik werk met dieren en vogels die overlast geven, en dat ik dat probeer op te lossen. Je krijgt wel eens 'nazi' naar je hoofd. Dat is jammer, maar op een gegeven moment word je daar wel blind voor."

Deel artikel: