Australische Sekspartij uit kiesregister, leden protesteren

De Sekspartij is in Australië geschrapt uit het kiesregister. De partij heeft volgens de nationale kiesraad niet het benodigde aantal van 500 leden. Niets van waar, zegt de partij, die beweert dat er verkeerd geteld is. De 'ruim zesduizend leden' zouden zich schamen voor hun lidmaatschap. En dus komen de mensen die wél lid zijn nu via Twitter in opstand:

De Sekspartij?

Ja, de Australian Sex Party om precies te zijn. In 2009 is de partij opgericht door Fiona Patten. Ze staat nationaal bekend als lobbyist voor de prostitutie en werkte vanaf begin jaren 90 bij een belangenvereniging voor de porno-industrie.

"De naam van de partij is ooit gekozen om aandacht te trekken", zegt NOS-correspondent Robert Portier. "Dat is gelukt. Maar toen bekend werd dat Fiona een verleden in de seksindustrie had, werd de partij in het ranzige getrokken. Terwijl dat eigenlijk niet zo is. Het is een heel fatsoenlijke partij.”

Het is eigenlijk een heel fatsoenlijke partij.

Australië-correspondent Robert Portier

Zo maakt de partij zich sterk voor seksuele voorlichting op scholen. Dat is niet verplicht in Australië en dat ziet de Sex Party graag anders. Ook willen ze cannabis legaliseren en zijn ze voorstander van vrijwillige euthanasie.

De Sex Party op een voorlichtingsbijeenkomst

Waarom moet de partij dan uit het kiesregister?

De partij zegt over minstens zesduizend leden te beschikken. Maar even de ledenadministratie overhandigen aan de nationale kiesraad, wil blijkbaar niet lukken. Portier heeft een vermoeden waarom dat zo is. "Ik denk dat er verschillende spookleden op de lijst staan. Er zijn misschien mensen die hun viervoeter lid hebben gemaakt, bij wijze van grap."

Het is nu zaak om zo snel mogelijk aan te tonen dat er wel degelijk 500 mensen lid zijn van de partij. "Dat kan snel gaan, als die Twitteractie succes heeft. Anders moeten ze leden werven en telefoontjes plegen. En dan maar hopen dat ze geen hond aan de lijn krijgen."

Ik denk dat er verschillende spookleden op de lijst staan. Er zijn misschien mensen die hun viervoeter lid hebben gemaakt.

Australië-correspondent Robert Portier

Heeft de partij überhaupt bestaansrecht?

De Sekspartij heeft geen zetel in het nationaal parlement. Wel in deelstaat Victoria, een plek die wordt ingenomen door oprichtster Patten. “De enige reden dat ze het nieuws halen, is hun naam", zegt Portier. "Ze hebben furore gemaakt bij de landelijke verkiezingen, maar kunnen op geen enkele manier invloed uitoefenen. Die ene zetel gaat het verschil in Australië niet maken. Als ze verdwijnen, prima. Dan komt er wel iets anders voor terug.”

Maar de leden van de partij die wel kleur durven bekennen, hebben daar geen boodschap aan:

Fiona Patten in 2008

Deel artikel: