NOS Op 3
@joeheenan @BethanyBlack | NOS

Uren zijn de Britten verwijderd van de verkiezingen - de spannendste verkiezingen in jaren, worden ze ook wel genoemd. De Britten kiezen morgen een nieuw parlement. En naar goed gebruik zijn bij de kranten de messen geslepen.

Een jaar geleden al genomen, maar vandaag weer op de voorpagina van de sensatiekrant The Sun: Ed Miliband, leider van de Britse Labour-partij, worstelend met een sandwich. Zowat alle kranten nemen stelling, en The Sun heeft Labour niet hoog zitten.

Een cheap shot, volgens veel Britten. En dus laten ze zien dat ze solidair zijn met Ed, want hallo, iedereen heeft wel eens moeite z'n eten netjes naar binnen te werken.

Labour of Conservatieven?

Miliband's grote tegenstander morgen: David Cameron van de Conservatieven. Die pas geleden een hotdog met mes en vork at, ook lekker gênant.

De twee grote partijen Labour en de Conservatieven lijken ongeveer even groot te worden, maar geen van beide haalt in de peilingen een meerderheid van minimaal 326 zetels. Beide blijven hangen rond de 275.

Lange tijd was één partij de grootste, Labour of de Conservatieven, en die partij vormde dan de regering. In 2010 hadden de Conservatieven voor het eerst een andere partij nodig om een meerderheid te bereiken, de Liberal Democrats. Aanstaande vrijdag zal de grootste partij wellicht weer een coalitie moeten vormen met een kleinere partij. Zoals de Schotse Nationalisten of de Lib Dems

Niets geregeld

Stel dat beide grote partijen tegelijkertijd komen met een coalitie-akkoord, schrijft buitenlandredacteur Hans Brom. De een over links, de ander over rechts? Niemand die weet wat er dan precies gaat gebeuren, want er is niets geregeld. Vermoed wordt dat in zo'n geval het Lagerhuis het laatste woord krijgt en dat de combinatie die zich daar van een meerderheid kan verzekeren, de komende vijf jaar mag regeren. 

In de laatste uren hopen de partijleiders nog wat stemmen te winnen. "Het land is sterker dan vijf jaar geleden, maar er moet nog veel gebeuren", zei premier Cameron. Miliband hamert er bij de stemmers op om "hard werken weer te belonen" en Nick Clegg van de Lib Dems biedt zijn kiezers "stabiliteit en fatsoen".

We weten het vrijdag. Misschien. Tot die tijd:

STER reclame