NOS

Hoe veilig was jouw Koningsdag-hap?

Pulled pork, shoarma of kroket. Met een beetje fantasie (of cocktailsaus) kun je overal wel een snack voor Koningsdag van maken. Al die extra standjes op de vrijmarkt leveren wel extra werk op voor de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wij liepen vandaag met ze mee.

Mee op inspectie

De inspecteurs bezochten vandaag tientallen vrijmarkten en Oranjefeesten in heel Nederland, niet in het oranje maar in blauwe windjacks. De dienst voerde in totaal 370 inspecties uit. Net als vorig jaar was er in een derde van de gevallen iets niet in orde. Er zijn 12 boetes uitgedeeld.

De inspecteurs letten op de hygiëne en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt gemaakt wel geschikt is. Bederfelijke waar, zoals vlees en vis, moet koel worden bewaard onder de 7 graden Celsius. Een vooraf bereidde warme hap moet op minstens 60 graden worden bewaard.

Naleven

De regels voor de verkoop van voedsel tijdens Koningsdag verschillen per gemeente: het ene limonade-standje is het andere niet. In Amsterdam mogen bederfelijke etenswaren niet door particulieren worden verkocht. Horecaondernemers die dat wel willen doen, moeten werken met een hygiëne-code of een zogenaamd HACCP-plan.

En dat plan kun je maar beter inprenten, naleven en in je achterzak bewaren: de boete voor het verkopen van onveilig voedsel ligt tussen de 525 en 1050 euro.

  • NOS
    De NVWA op pad op Koningsdag
  • NOS
    De NVWA op pad op Koningsdag

Deel artikel: