NOS Op 3
ANP

Vliegen kruipen over de kop van een dode tijger, aapjes liggen roerloos op de grond en van een krokodil is alleen het karkas nog zichtbaar. Een team artsen trof deze horrortaferelen aan in een dierentuin in Gaza. Khan Younis staat al jaren bekend als de slechtste dierentuin ter wereld. En dat is niet zonder reden.

Wat ging er mis?

Khan Younis Zoo ligt in een oorlogsgebied, midden in de Gazastrook. De gevechten tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook barstten afgelopen zomer weer los. Daarbij vielen meer dan 2200 doden, vooral veel Palestijnen.

Die ellende is niet voorbijgegaan aan de dierentuin. "Media besteedden veel aandacht aan het conflict, maar niemand kwam ons helpen", zegt de directeur. Er is te weinig geld om dierenverzorgers te betalen. Gevolg: de beesten sterven van de honger en de dorst. Om de hokken toch te vullen, heeft de dierentuin de dode dieren opgezet en weer op hun oude plek geplaatst.

Dierenartsen van de organisatie Four Paws kregen toestemming de dierentuin te bezoeken en de dieren te helpen. Ze zagen dat de weinige nog levende dieren in de dierentuin geen eten hebben, bijna geen vers water en niet verzorgd worden door dierenartsen.  

De hokken van de beesten zijn bezaaid met afval. Van de grote katachtigen zijn er alleen nog een leeuw en een tijger, opgesloten in hun kooi en uitgehongerd. In het filmpje zie je wat de artsen aantroffen.

STER reclame