Zzp'ers aan het werk in Utrecht

Hoe word je van een zze'er een zzp'er?

Omdat ze het graag willen of omdat ze niks anders konden vinden, kiezen veel jongeren voor een bestaan als zzp'er. Er zijn nog nooit zoveel zzp'ers geweest als nu. Hun aantal groeit - maar hun uurtarief daalt.

Want voor jezelf beginnen is niet makkelijk. Je moet van alles regelen als zzp'er: opdrachtgevers zoeken, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bepalen wat je waard bent per uur. Maar hoe bepaal je wat je waard bent en hoe doe je ervaring op?

'Ik begon met 50 euro'

Interaction designer Bob Wiebes (23) startte een half jaar geleden. "Ik vond het heel erg moeilijk om te bepalen wat ik kon vragen. Ik ben begonnen met een uurtarief van 50 euro. Je moet met allerlei kosten rekening houden en met dat tarief kwam ik uit op ongeveer het minimumloon."

Graphic designer Vincent van der Vliet is al jaren zelfstandige, maar had in het begin ook geen idee. "Dat is een van de moeilijkste onderwerpen van het vak. Je gaat het afzetten tegen dingen als 'hoeveel uur kan ik per maand werken', 'hoeveel moet ik verdienen'."

Bob Wiebes (23) begon een half jaar geleden voor zichzelf

ZZE'er

Een bemiddelingsbedrijf in Utrecht denkt de oplossing te hebben voor starters die helemaal niet weten waar ze moeten beginnen. Ze bedachten de ZZE'er: Zelfstandige Zoekt Ervaring. Het bedrijf koppelt opdrachtgevers aan starters. Die krijgen een eerste opdracht, in combinatie met begeleiding en coaching, maar wel tegen een lage vergoeding: nog geen 10 euro per uur.

Het bedrijf adviseert 1000 euro per maand voor 32 uur per week, omgerekend is dat onder het minimumloon. "Wat je ziet is dat veel starters een stage lopen voor 450 euro of helemaal niks", zegt mede-oprichter Jasper Beijneveld. "Daar kun je niet van leven. Van 1000 euro in de maand kan je wél leven en blijft het interessant voor een opdrachtgever om je die eerste opdracht te geven."

Van zze'er naar zzp'er

Geen normaal inkomen

Prima, dit soort initiatieven, zegt de vakbond voor zzp'ers, maar er hoort wel een normaal inkomen bij. Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen: "Jeugdwerkloosheid is een van de grootste uitdagingen die we hebben. Alle initiatieven die daar iets aan doen, daar sta ik positief tegenover. Tegelijkertijd geldt dat we met elkaar hebben afgesproken wat we redelijke inkomens vinden. We hebben een minimumloon en in vele sectoren geldt een CAO. Dat is een maatstaf waar we vanuit gaan."

Maar die coaching en begeleiding zijn ook wat waard, vindt Beijneveld. "En je doet er ervaring mee op."

Het gaat trouwens weer wat beter met de jeugdwerkloosheid. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide het aantal mensen tussen de 15 en 25 jaar met een baan gemiddeld met 10.000 per maand. Het werkloosheidspercentage onder jongeren daalde in de afgelopen drie maanden van 11,8 naar 10,8 procent.

Ook is het aantal WW-uitkeringen gedaald, met name onder deze groep 15- tot 25-jarigen, volgens het UWV.

Deel artikel: