NOSop3

'Dit gaan grote banken niet leuk vinden' #ikstapovervanbank

Corres Illustratie

Als het aan journalist Rutger Bregman ligt, stappen we massaal over naar een andere bank. Op De Correspondent riep hij vandaag de nationale Ik Stap Over Van Bank Week uit. De bijbehorende hashtag #ikstapovervanbank staat nog geen dag online en meer dan 1600 mensen hebben al gezegd over te stappen. 

"Hoe kan het dat zeven jaar na zo'n erge crisis die een immense impact op samenleving had, er nog steeds niets is veranderd?", vraagt Bregman zich af. "We worden wel boos, maar doen er vervolgens niets mee. Als Den Haag het laat afweten, en beschrijvende journalistieke artikelen niet genoeg zijn, moet er iets anders gebeuren."

Na die gedachte besloot Bregman het debat een duwtje in de rug te geven. Zelf is 'ie sinds zijn eerste Penny-rekening al klant bij ING en wil hij graag het voortouw nemen in het overstappen naar een andere bank. Al beseft hij dat de perfecte bank waarschijnlijk niet bestaat. "Ik wil absoluut geen reclame maken voor één bank, daarom noem ik in mijn artikel als tip de Eerlijke Bankwijzer."

Ik dacht: als honderd mensen meedoen, ben ik tevreden en als niemand meedoet, kan ik daar weer een artikel over schrijven.

Rutger Bregman

"Het hangt een beetje af van wat jij belangrijk vindt. Vind je het ontbreken van hoge bonussen belangrijk, dan moet je misschien naar een andere bank dan wanneer je duurzaamheid het allerbelangrijkst vindt." 

Het gaat om de aanzet tot verandering, zegt Bregman. "Dit gaat verder dan symbolische bestrijding (denk: Jelle Brandt Corstius die eiste dat de ‘boerenbraadlul’ Sjoerd van Keulen zijn bonus teruggaf). Het is in ieder geval veel beter dan je alleen boos maken over bonussen en vervolgens niets doen. De grote banken gaan dit echt niet leuk vinden."

Op Twitter slaat het in ieder geval aan:

Maar kritiek is er ook:

Overigens is overstappen van bank niet moeilijk volgens Bregman. In zijn artikel geeft hij ​een handleiding.