'Even snel (draadloos) opladen, want m'n batterij is bijna op'

Het komt je ongetwijfeld bekend voor: de batterij van je telefoon die aangeeft dat hij nodig moet worden opgeladen. Misschien standaard één keer per dag, als je pech hebt twee of drie keer. En dan vaak ook nog op een moment dat het net even niet uitkomt. Regelmatig opladen blijft dus een must.

Daar springen steeds meer bedrijven op in. De verkoop van mobiele laders groeit sterk. De volgende stap zou zomaar draadloos opladen kunnen zijn.

Het werkt simpel. Je legt je telefoon op de oplader en hij laadt op. Het inpluggen van een snoertje is dus niet meer nodig. Het werkt met behulp van QI-techniek en die kan overal in worden weggewerkt.

Ikea kwam afgelopen week met een serie meubels waarmee je je telefoon of tablet kan opladen, via een nachtkastje of bureaulamp. Een filiaal van McDonald's start binnenkort een proef met tafels waarmee je draadloos kan opladen. Ook bij Accor Hotels testen ze het systeem in de lobby en op de nachtkastjes van een aantal kamers van het Suite Novotel in Den Haag.

NOS3_oplader

"Draadloos opladen is zeker de toekomst", zegt Joost Eggebeen van the Charging Company. "We zijn in gesprek met fastfoodketens en hotels die erg geïnteresseerd zijn in QI. Over een paar jaar is het heel gewoon dat je je telefoon zo op allerlei plekken kunt opladen." Voor Eggebeen is het duidelijk: die opladers met snoertjes hebben we over een tijdje niet meer nodig.

Ook jouw telefoon?

Maar ook al zie je de draadloos-oplaadpunten misschien op meer plekken verschijnen, dat betekent niet dat ook jij je telefoon er gewoon kunt opladen. Je telefoon moet de techniek wel ondersteunen. En dat doen de meeste telefoons op dit moment nog niet. Al kan een speciaal hoesje of een sticker op je telefoon ervoor zorgen dat zo'n beetje alle telefoons draadloos kunnen opladen.

Dat gaat snel veranderen, verwacht Eggebeen: "In de nieuwste telefoon van Samsung, de Galaxy S6, zit de techniek ingebouwd. Een teken dat telefoonfabrikanten er vol op in gaan zetten."

Die opladers met snoertjes hebben we over een tijdje niet meer nodig.

Joost Eggebeen
Telefoonopladers

Ondertussen werken onderzoekers wereldwijd aan de ontwikkeling van betere batterijen. De grootste onderzoeksgroep in Nederland zit bij de TU Delft. "Wij kijken op een hele fundamentele manier naar het materiaal in die batterij. Zo proberen we uiteindelijk nieuw materiaal te ontdekken, waar we meer energie in kunnen opslaan, zodat je batterij langer mee kan gaan."

Volgens onderzoeker Marnix Wagemaker hoeven we niet heel lang meer te wachten op een batterij die met gemak twee of drie dagen meegaat. "Ik denk dat lithiumbatterijen nog zeker twee keer beter kunnen worden, als je het hebt over energiedichtheid." Hij vermoedt dat het nog zo'n vijf jaar duurt voordat die batterijen ook echt in onze toestellen zitten.

Deel artikel: