Geen bier meer op Indonesische stranden

Plannen voor een feestvakantie naar Bali? Dan wordt het moeilijk om aan een biertje te komen. In kleinere strandtenten en supermarkten in Indonesië mag geen alcohol worden verkocht, dus je moet daarvoor uitwijken naar grote supermarkten, hotels of restaurants.

Twee islamitische politieke partijen willen nog een stap verder gaan en dienden een wetsvoorstel in om het hele land droog te leggen. Als het aan deze partijen ligt, moet je het drinken van een biertje bekopen met een celstraf van 2 jaar.

De partijen maken zich naar eigen zeggen zorgen om de volksgezondheid. Bovendien hebben jongeren die drinken vaak geen respect voor hun ouders, vinden ze.

Religie in Indonesië

Bintang

Voor Heineken is de nieuwe regel een behoorlijke tegenvaller, want het bedrijf heeft bijna 70 procent van de Indonesische biermarkt in handen. Dat is vooral te danken aan het populaire Indonesische bier Bintang, dat in handen is van Heineken.

Het wetsvoorstel voor de gehele drooglegging kwam voor het bedrijf onverwacht. Een woordvoerder noemt het een zorgwekkende ontwikkeling die op termijn ook gevolgen kan hebben voor investeringen in het land. Naast bier verkoopt Heineken ook alcoholvrij bier en frisdrank in Indonesië.

In twee winkels is de omzet al gedaald, ontdekte correspondent Michel Maas:

Drooglegging in Indonesië

Halal

Niet alle bierbrouwerijen balen van het alcoholverbod: Bavaria ziet juist kansen. Het merk heeft in het Midden-Oosten en Saudi-Arabië al een alcoholvrij bier op de markt gebracht met een halal-keurmerk. En dat is niet hetzelfde als het alcoholvrij bier dat wij kennen.

Bij alcoholvrij bier wordt de alcohol uit het bier gehaald. Dat is bij een halalbiertje anders: “Tijdens het maakproces van dit bier ontstaat nooit alcohol. Daarom is het bier halal”, legt de woordvoerder van Bavaria uit.

Hoogseizoen

Indonesië is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders: in 2013 vlogen 175.000 Nederlanders naar Indonesië. Reisorganisaties verwachten niet dat dat minder wordt door de halve drooglegging.

"Zolang vakantiegangers in het hotel of restaurant nog een biertje kunnen drinken, zal er denk ik niet veel veranderen", zegt Marios Siapsalis van reisorganisatie Sawadee. "Het hoogseizoen komt eraan, dat is meteen een goede testcase. Als blijkt dat dit heel veel geld kost, zal het me niet verbazen als het verbod wordt teruggedraaid."

Dit mag niet meer

Deel artikel: