WTC op 9/11

Volle zaal verwacht bij omstreden lezing op TU Delft

Zo'n 2000 geïnteresseerde studenten komen vanavond naar de TU Delft voor de omstreden lezing van Richard Gage. Deze Amerikaanse architect stelt dat de WTC-torens op 11 september 2001 zijn ingestort door gecontroleerde explosies, in plaats van door smeltende constructies door de hitte.

Gage is uitgenodigd door de Studium Generale van de TU Delft. De universiteit heeft sterke twijfels bij het doel van de lezing. Toch was verbieden geen optie, zegt een woordvoerder: "Dat is wel een heel zwaar middel, zeker op academisch niveau".

Het gaat mij er niet om of de overheid achter de aanslagen zit. De instortingen zijn gewoon onvoldoende onderzocht.

Wico Valk, architect die Gage steunt

Richard Gage zit bij AE911Truth, een groep van 2300 architecten en ingenieurs die op basis van hun technische achtergrond zeggen dat de torens zijn ingestort met behulp van explosieven.

AE911Truth zegt absoluut geen schuldigen aan te willen wijzen of complottheorieën te ontwikkelen. "Het gaat mij er niet om of de overheid achter de aanslagen zit. De instortingen zijn gewoon onvoldoende onderzocht", zegt Wico Valk, een Nederlandse architect die zich bij de sceptische architecten aansloot.

Complotdenken

Coen Vermeeren, het hoofd van Studium Generale, steunde de ideeën van AE911Truth ook, via een petitie. "Als een professional met goede argumenten een duidelijk punt kan maken, mag er best naar hem geluisterd worden", vindt Vermeeren. "Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar iedere academicus die zichzelf serieus neemt, moet openstaan voor verschillende geluiden en theorieën."

Maar in een Youtube-documentaire van AE911Truth worden duidelijke insinuaties gemaakt naar betrokkenheid van de Amerikaanse overheid bij de aanslagen. Dat gaat volgens critici richting complotdenken.

Hoewel TU Delft niet achter de lezing staat, is er veel belangstelling voor. Vanavond is er een extra zaal waarin mensen de lezing via een livestream kunnen volgen.

De TU Delft is van plan na vanavond terug te blikken. "Ik verwacht dat we op heel korte termijn om de tafel gaan zitten om alles te evalueren", laat een woordvoerder weten.

Deel artikel: