Barbecue

Barbecueën in Nederland, waar zit je op hete kolen?

Heerlijk mensen. De zon schijnt. En flink ook. Dan ga je natuurlijk niet in je keuken zitten eten. Dan ga je barbecueën in de open lucht. Dat kun je natuurlijk doen in je tuin, maar als je die niet hebt en je balkonnetje is te klein, dan ben je aangewezen op het park. Maar je bent niet overal welkom met je kolen.

In Rotterdam bijvoorbeeld mag je in maar 4 van de 20 parken barbecueën. En ook op die plekken gelden regels, vertelt Fred Marree van de gemeente Rotterdam: "Stadswachten houden toezicht en ook de politie patrouilleert. Als mensen hun goedkope, kleine barbecuetjes op de grond zetten, vertellen we dat die op stenen moeten staan. Dat is ook de regel: barbecueën moet op 20 centimeter boven de grond. Anders verschroeit het gras."

In de speciale barbecuezones in het Kralingse Bos, Het Park, Vroesenpark en het Zuiderpark ben je dus nog welkom met je barbecue-set. "We merken dat er de laatste jaren een grote groei is van barbecuërs in het park. Mensen zien het echt als een avondje uit tegenwoordig. En om dat een beetje in de hand te houden, hebben we bijvoorbeeld metalen afvalbakken op die plekken neergezet, waar mensen hun hete kolen in kunnen gooien", zegt Marree.

Als je je in Rotterdam niet aan de regels houdt, kun je een barbecueboete krijgen. "Als mensen hardleers zijn en ze werken niet mee, dan gaan we handhaven. Bij herhaling slingeren we je op de bon. Hetzelfde geldt voor het achterlaten van afval of het beschadigen van openbaar groen; dat kan je 140 euro kosten."

Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn de stadsdelen voorbereid op het barbecueseizoen. Daar bepalen ze zelf waar je - al dan niet gedeeltelijk - mag barbecueën. In het Vondelpark, Westerpark, Flevopark en De Bretten mag je alleen op speciale plekken barbecueën. Voor de andere plekken heeft de gemeente een kaart gemaakt.

Hoe zit het in andere grote Nederlandse steden?

In Utrecht zit je goed. Daar mag je overal naartoe met je barbecue, maar je moet de boel wel schoon achterlaten, staat op de website van de gemeente. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Arnhem. "Maar", zegt een woordvoerder van de gemeente, "als het lange tijd droog is geweest en de brandweer heeft code geel of rood afgegeven, dan niet."

Ook in Zwolle is barbecueën in de openbare ruimte geen enkel probleem. Zwolle zegt: "Als je maar rekening houdt met je omgeving. Op de rijbaan of fietspaden heeft het verkeer er last van, dus daar is het niet toegestaan."

In Groningen ben je overal welkom: "Ik denk dat Amsterdam een wat andere stad is, dus ik begrijp wel dat daar op sommige plekken regels nodig zijn. Hier mag je overal barbecueën, maar er geldt wel: laat geen troep achter en voorkom schroeiplekken in het gras. Als je overlast veroorzaakt, is het een ander verhaal." Hetzelfde geldt voor Leeuwarden.

Waar moet je wegblijven?

In Maastricht mag je met je barbecue helemaal niet het park in. Als je vlees wil roosteren, moet dat in je eigen tuin - voor parken worden geen vergunningen verleend. Barbecue je toch ergens en er wordt melding van gemaakt, dan krijg je een boete.

Hetzelfde geldt in Nijmegen. "Barbecueën in parken en bij vijvers willen we niet hebben", zegt een woordvoerder. "Wat het is: de kolen zijn vaak nog te heet als je uitgebarbecued bent en dan worden ze in het water gegooid, of ze blijven in de parken liggen. Dus buiten de stad hebben we wat plekken waar je gewoon mag barbecueën, maar in de stad niet."

Ook Enschede wil het niet hebben "want in parken bestaat het risico dat schade ontstaat aan planten en dieren."

'Welke regels?'

Deel artikel: