NOS Op 3
ANP

Hoewel er sinds 1 maart landelijk strengere regels voor growshops gelden, verschilt de controle op de naleving sterk per politie-eenheid. In Zeeland en West-Brabant zijn al tientallen growshops gecontroleerd door de politie. Maar in Noord-Nederland of Rotterdam heeft geen enkele growshop een bezoekje van de politie gehad. 

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nationale Politie, die we hebben opgevraagd naar aanleiding van berichten in BN De Stem

De controles en inbeslagnames per eenheid sinds 1 maart NOS/Rosemarie Escher

In de nieuwe Opiumwet staat dat het verboden is om spullen te verkopen voor de hennepteelt, zoals lampen of kweektenten. Eerder bleek al dat growshops daardoor creatiever worden, door bijvoorbeeld te zeggen dat hun materiaal alleen voor de kweek van paprika's mag worden ingezet.

Nu blijkt dat de politie niet overal even streng controleert of growshops zich ook echt aan die nieuwe Opiumwet houden. Zo hield de politie Zeeland/West-Brabant sinds 1 maart al 30 controles, en namen ze bij 6 growshops ook spullen in beslag.

Ook in Den Haag heeft de politie 24 growshops bezocht. Maar in Noord-Nederland of Rotterdam is de politie nog bij geen enkele growshop wezen kijken. Ook waren daar geen inbeslagnames.

Een growshop ANP

Growshopeigenaren zijn niet blij met de ongelijke controles in het land. "Terwijl de ene ondernemer moet sluiten, profiteert de andere", zegt Arjan Theuns tegen BN De Stem. Hij sloot z'n growshop in Tilburg vanwege de nieuwe regels. 

Het Landelijk Parket zegt dat "het gaat om een landelijk verbod, dus dat het wel de bedoeling is dat er echt overal controles komen". Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Limburg zullen alle growshops in Nederland voor 1 juli nog een bezoekje van de politie krijgen.

STER reclame