Veel mensen roken in Peking

Welk gebaar laat inwoners Peking stoppen met roken?

Het zal er gek uitzien als mensen in de Chinese hoofdstad Peking naar elkaar gebaren dat ze moeten stoppen met roken. Maar als het aan de autoriteiten ligt, worden die gebaren de normaalste zaak van de wereld.

Op 1 juni gaat in de stad een nieuwe anti-rookwet in, die inhoudt dat mensen niet meer in publieke ruimtes mogen roken. Voor het zover is, mogen inwoners kiezen met welk gebaar ze duidelijk willen maken dat iemand moet stoppen met roken. Via het account Smoke Free Beijing op de app WeChat of via de telefoon kan het publiek stemmen op een van de drie gebaren.

Het eerste gebaar: een stopteken met je hand om te zeggen dat iemand daar niet mag roken. Van je handen de letter T maken is het tweede gebaar, hiermee zeg je: stop alsjeblieft met roken. Het laatste gebaar is je hand voor je neus houden, om aan te geven dat je last hebt van de rook

Discussie

Zo probeert de overheid de bevolking bewust te maken van het roken. "Door mensen mee te laten werken in de campagne ontstaat discussie tussen de inwoners", vertelt voormalig China-correspondent Floris Harm. "Daardoor zijn veel mensen dagelijks met het onderwerp bezig."

Of de campagne ook echt gaat werken, betwijfelt Floris. "China is al tien jaar bezig met het anti-rookprogramma, maar tot nu toe heeft het nog niet echt nut gehad."

Ongeveer 300 miljoen mensen roken in China

Naast stemmen kan het publiek overtredingen melden bij Smoke Free Beijing. Hoe precies gecontroleerd gaat worden of de wet wordt nageleefd, weten de autoriteiten nog niet.

Deel artikel: